Světová premiéra: ZF Annotate využívá umělou inteligenci pro vývoj systémů ADAS a AD

1. července 2024, 13:34

Moderní automatizované asistenční systémy řidiče vyžadují velké množství senzorů, aby mohly přesně analyzovat okolí vozidla a odvozovat bezpečné jízdní manévry. Pro další pokrok ve vývoji těchto řešení ADAS a AD vyvinula technologická skupina cloudovou ověřovací službu ZF Annotate s podporou AI. Na globálním technologickém dni ZF 27. června 2024 v Jeversenu/Hanoveru skupina poprvé představila médiím tuto rychlou, nákladově efektivní a na trhu již dostupnou službu pro osobní a užitková vozidla.

Pro vývoj pokročilých asistenčních systémů ve vozidlech jsou zásadní přesné a spolehlivé údaje. Kamery, radary, lidary nebo ultrazvukové senzory nepřetržitě poskytují informace, z nichž vozidlo vytváří trojrozměrný obraz svého okolí. Systémy musí v reálném čase rozpoznávat nejrůznější objekty, včetně vozidel, osob, jízdních pruhů a dopravních značek.

Tato data ze senzorů musí být správně digitálně zpracována, aby vozidlo vždy dostalo “absolutní realitu” – v oboru známou jako “ground truth” – a na jejím základě mohlo vypočítat a realizovat jízdní funkce. Porovnání shromážděných informací ze senzorů se spolehlivou a vysoce přesnou sadou referenčních údajů zvyšuje jejich správnost. Zde přichází na řadu ZF Annotate.

Umělá inteligence pro vyšší rychlost a bezpečnost

Na základě vlastních dat vozidla zákazníka a dodatečných záznamů dat ze senzorů ZF – referenčního měření – poskytuje cloudové servisní řešení “ground truth”. ZF Annotate funguje jako redundantní nastavení, které je nezávislé na kontrolované sadě senzorů a je konfrontováno se stejnými informacemi během jízdy na silnici. Zaznamenaná data jsou poté nahrána do cloudu a analyzována. Díky umělé inteligenci jsou všechny relevantní objekty přesně označeny, klasifikovány, přiřazeny a opatřeny jedinečnými identifikačními čísly a pohybující se objekty jsou sledovány. Tyto informace o objektech tvoří součást úplného popisu modelu prostředí – ground truth. Po této “anotaci” poskytuje software velmi přesné srovnávací měření. Díky tomu je ZF Annotate nejmodernějším validačním řešením s podporou umělé inteligence pro testování a školení moderních systémů ADAS/AD od úrovně 2+ až po úroveň 5.

“ZF Annotate kombinuje výhody solidní a nezávislé sady referenčních senzorů se škálovatelnou cloudovou službou, která využívá inteligentní 2D a 3D sledovací algoritmy,” říká Dr. Holger Klein, předseda představenstva.

Předchozí srovnatelné systémy se při ověřování referenčních dat spoléhaly především na 2D anotaci, a mapovaly tak prostředí ve vzdálenosti a horizontálním úhlu. Systém ZF Annotate s podporou 3D přidává k datům informace o výšce.

“Díky tomu je naše řešení v oboru jedinečnou inteligentní ‘cloudovou továrnou’, která v několika ohledech optimalizuje dříve pracnou a nákladnou službu,” vysvětluje Klein.

Až 10krát rychlejší a o 80 procent levnější

Přesná a spolehlivá data z referenčních měření ZF Annotate tak mohou výrazně urychlit vývoj a vyladění komplexních systémů ADAS a AD. Až dosud bylo ověřování takových systémů spojeno s velkým množstvím práce a bylo odpovídajícím způsobem časově i finančně náročné, protože referenční data tradičně anotovali lidé ručně.

“Díky umělé inteligenci můžeme proces validace až desetkrát urychlit a zkrátit tak anotaci z 12 na dva měsíce. To našim zákazníkům šetří čas i peníze,” vysvětluje Klein.

“S nástrojem ZF Annotate jsme schopni vytvořit “ground truth” v nejkratším možném čase,” říká Klaus Hofmockel, vedoucí výzkumu a vývoje v divizi asistenčních systémů a elektroniky pro řidiče. “Díky možnosti pracovat 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, naše cloudová služba dokončí validaci referenčních dat v pozoruhodně krátkém čase ve srovnání s konkurencí na trhu, a to bez ztráty kvality.”

Jednou vyvinout, všude zavést: Flexibilita v každém ohledu

V závislosti na požadavcích zákazníka se referenční senzory používají buď přímo na testovacím vozidle, nebo v režimu “Pursuit”. Jedná se o sadu snímačů namontovanou na samostatném referenčním vozidle pro zpracování dat. Režim “Pursuit” lze použít bez větších úprav testovaného vozidla – například při vyhodnocování scénářů parkování na veřejných prostranstvích.

Díky této flexibilitě použití je systém ZF Annotate nezávislý na konkrétních výrobcích senzorů. Odpadá také jinak nákladná úprava technicky vyspělých testovacích vozidel zákazníků. Zákazníci proto mohou tuto službu zahrnout i do již zahájených vývojových projektů. ZF Annotate tak co nejefektivněji podporuje proces validace, a tím i cíle každého vývojáře na cestě k bezchybnému výrobku.

Kromě toho se zaznamenané referenční údaje neomezují pouze na čelní pohled. V závislosti na požadavcích zákazníka může sada referenčních snímačů poskytovat komplexní 360stupňový pohled, který poskytuje podrobné a přesné zobrazení okolí vozidla.

Společnost ZF je známá vývojem nových technologií pro různé oblasti použití. Systém ZF Annotate lze použít ve všech třídách vozidel v oblasti osobních i užitkových vozidel.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!