Distributor náhradních dílů působící ve 30 zemích expanduje ve střední Evropě – rozhovor

26. června 2023, 14:26

Společnost SPEurope je distributorem náhradních dílů pro osobní a nákladní automobily. Přes poměrně krátkou historii působí ve více než 30 zemích světa, včetně zemí střední Evropy, přičemž Polsko, Česko a Slovensko hrají v dlouhodobé strategii společnosti SPEurope významnou roli. Hovoříme s Eduardem Stadnikem, generálním ředitelem společnosti SPEurope.

SPEurope působí na trhu autodílů od roku 2016. Jaká je historie společnosti a jak vznikla?

Eduard Stadnik, generální ředitel SPEuropeEduard Stadnik: Děkujeme za váš zájem o naši společnost. SPEurope, založená v roce 2016, byla koncipována jako vendor partner společnosti ATH&S GmbH, která je zase jednou z největších strojírenských společností působících po celém světě. Za léta práce na trhu IAM (aftermarket) společnost nashromáždila rozsáhlé zkušenosti ve spolupráci s výrobci autodílů a autokomponentů po celém světě. Dnes ovládají více než 250 certifikovaných dodavatelů s výrobou v Evropě, Asii a Latinské Americe. Úspěšně vyvíjí více než 10 značek, které pokrývají více než 800 produktových kategorií autodílů a autokomponentů v programech osobních a nákladních automobilů, v různých kvalitativních řadách a cenových segmentech.

SPEurope má výhradní distribuční práva pro značky jako Stellox, Areol, EDCON a další značky v našem sortimentu od našeho partnera. Naším cílem je rozšířit distribuci a vstoupit s těmito značkami na nové trhy, realizovat marketingové a reklamní kampaně a navázat pevné vztahy mezi našimi zákazníky a koncovými uživateli. Do roku 2020 společnost sloužila hlavním distributorům po celém světě přímými dodávkami z výrobních míst. V roce 2021 jsme učinili strategické rozhodnutí zahájit prodej na evropské trhy a jako výchozí bod pro to bylo vybráno Polsko. V tuto chvíli jsme dokončili formování a dostavbu skladu a přecházíme k vytvoření distribuční sítě lokálních partnerů na polském trhu a dalších evropských zemích.

SPEurope distributorem značky Stellox

Čím se obchodní model SPEurope liší od ostatních distributorů dílů pro osobní a nákladní automobily působících v našem regionu?

Oproti klasickému distributorovi máme mnoho rozdílů a výhod, ale uvedu dle mého názoru ty hlavní:

  1. Snažíme se poskytovat příznivé distribuční podmínky a konkurenceschopné služby. Pro naše partnery zajišťujeme vysokou ziskovost každého z našich produktů, aniž bychom zapomínali na koncového zákazníka.
  2. Řada s nejsilnějším portfoliem značek, která je schopna plně uspokojit poptávku zákazníků v oblasti servisu od osobních až po těžká nákladní vozidla. Dodáváme nejen náhradní díly a elektroniku pro automobily, ale také oleje, technické kapaliny a baterie. Nabízíme produkty ve více než 800 produktových skupinách.
  1. Marketingová a technická podpora s plným doprovodem výrobce. Díky mezinárodním zkušenostem jsme vytvořili sadu efektivních nástrojů pro organizaci prodeje a podporu našich partnerů.

SPEurope chápe, že spolehlivost a bezpečnost vozu je pro majitele prioritou. Koncoví spotřebitelé dostávají produkty za spravedlivou cenu, která převyšuje kvalitu diktovanou trhem v každém z cenových segmentů.

Díky jedinečnému partnerství a mezinárodním zkušenostem má společnost přístup k technologickým řešením a inženýrskému know-how. To umožňuje SPEurope vyvíjet a nabízet kvalitní autodíly, které splňují nejvyšší průmyslové standardy.

Na webových stránkách společnosti najdeme informace, že sortiment SPEurope tvoří produkty značek Stellox, AREOL a EDCON. Jsou to vaše privátní značky? Povězte nám prosím o jejich sortimentu.

Celkové portfolio společnosti tvoří 10 značek. V první fázi budou našim zákazníkům v Polsku a dalších evropských zemích k dispozici naše tři klíčové značky: STELLOX, AREOL a EDCON.

STELLOX je naší vlajkovou značkou v oblasti autodílů a je na trhu již více než 17 let a má zastoupení ve více než 30 zemích. Značka má jeden z největších sortimentů. Dnes je to 600 produktových kategorií s celkem více než 58.000 položkami. STELLOX získal od TecDoc status Premium Data Supplier, který zajišťuje jednoduchost a garantuje kvalitní výběr náhradních dílů.

Odkazem na katalog TecDoc si mohou být výrobci dílů a prodejci jisti, že neustálá aktualizace katalogu bude poskytovat aktuální informace o vyráběných analogových dílech.

Mezi výhody STELLOX díky statusu Premier Data Supplier lze rozlišit následující:

  • Velký výběr náhradních dílů;
  • Schopnost rychle a správně vybrat alternativy podle jedinečného čísla originálního dílu;
  • Výběr aktuálních nabídek na servis konkrétního vozu nebo jeho uzlu;
  • Poskytování dalších informací o údržbě;
  • Dobrá vizualizace (fotografie a schémata), stejně jako úplný technický popis položek „od výrobce“;
  • Vícejazyčný výběr.

Vysoké datové standardy na trhu s náhradními díly pro automobily a nákladní automobily vedly k tomu, že pouze 20 % značek získalo titul Premier Data Supplier, včetně značky Stellox.

Protože Stellox stále zvyšuje laťku pro data v katalogu přidáváním nových funkcí, musí data splňovat tyto standardy. V tomto případě je kvalita výsledkem tvrdé práce a pozornosti k detailům.

Výrobní závody Stellox jsou předními podniky, které dodávají své produkty na montážní linky světových výrobců automobilů.  Sortiment zahrnuje náhradní díly pro osobní i nákladní automobily.

AREOL jsou motorové a převodové oleje prémiové kvality, jsou určené k zajištění dlouhodobého a spolehlivého provozu motorů a převodovek osobních a užitkových vozidel vyráběných evropskými, americkými a asijskými automobilkami.

Vyrábějí je největší továrny v západní Evropě: motorové oleje – v Nizozemsku, převodové oleje – v Belgii.

Vysoké spolehlivosti produktů AREOL a maximální úrovně komfortu při jejich používání je dosaženo použitím ve výrobních procesech:

  • unikátní formule a receptury vyvinuté na základě našich vlastních laboratoří a testovacích center
  • základové oleje a přísady od světových dodavatelů
  • high-tech moderní vybavení
  • zkušený kvalifikovaný management.

Soulad specifikace olejů AREOL s mezinárodními standardy pro SAE, API, ACEA, ILSAC, stejně jako schválení předními mezinárodními automobilovými koncerny pro použití v motorech jejich automobilů zaručují vytvoření optimálních podmínek pro provoz pohonných jednotek a zajištění jejich zdrojových vlastností a také úsporu paliva a dodržování přísných ekologických norem pro emise do životního prostředí.

AREOL dodržuje nejvyšší průmyslové standardy a reaguje na měnící se požadavky na maziva včas. Ve svém portfoliu má produkty splňující nejnovější mezinárodní standardy – API, SP a ILSAC GF-6.  Tyto standardy upravují zvýšené požadavky na motorové oleje z hlediska účinnosti paliva, oxidační stability, ochrany motoru proti opotřebení a usazeninám a zamezení efektu LSPI.

Sortiment produktů pro obchody, čerpací stanice, firemní vozové parky, koncové uživatele poskytuje výběr jak pro moderní modely automobilů s nejnovějšími systémy výkonu motoru a převodovky, tak pro ojetá vozidla. Katalog AREOL obsahuje produkty s použitelností pro více než 95 % automobilového trhu.

Pro rychlý a odborný výběr vhodných motorových a převodových olejů pro osobní a užitková vozidla podle jejich individuálních parametrů nabízí AREOL svým zákazníkům personalizovanou online službu doporučení. Formulář krok za krokem, rychlý a bezplatný přístup k datům vám umožní získat všechny potřebné informace kdykoli a kdekoli.

Baterie EDCON jsou určeny pro pohodlné a bezpečné použití v osobních a užitkových vozech. Jsou silnou hnací silou při startování motorů a spolehlivým zdrojem energie pro rostoucí počet moderních elektronických systémů a zařízení.

Baterie jsou vyráběny podle moderních technologií na linkách světových lídrů ve výrobě olověných baterií v ČR, Německu, Francii, Španělsku, Turecku.

Výhodami baterií EDCON vyrobených pomocí moderní technologie CA/CA jsou:

  • zaručený start motorů při extrémních teplotách a po dlouhých odstávkách vozidla
  • spolehlivý zdroj energie pro rostoucí počet spotřebitelů, který je součástí elektronických komfortních a bezpečnostních systémů v automobilech. To je důležité zejména v chladném počasí, kdy baterie spotřebovává více energie, než přijímá – energeticky náročné spouštění, provoz v dopravních zácpách, provoz všech spotřebičů, nízká akceptace nabití při nízkých teplotách
  • provoz baterie bez další údržby mezi výměnami
  • delší životnost díky ochraně pouzder proti nárazům, odolnost proti vibracím, antikorozní vlastnosti desek

Zásobování baterií EDCON zajišťuje asi 85 % celkové poptávky na trhu. Obsahuje mimo jiné modely nejnovější generace, vyrobené pomocí pokročilých technologijí – AGM (Absorbent Glass Mat), s vylepšenými technickými a provozními vlastnostmi, které splňují požadavky systému START-STOP.

Volbou EDCON poskytujete svému vozidlu spolehlivý a kvalitní zdroj energie.

Distribuční sklad SPEurope

Jak široký sortiment máte a jestli plánujete jej dále rozšiřovat?

Náš lokální sklad v Polsku již disponuje sortimentem více než 20.000 položek se skladem za více než 20 milionů eur. Naše logistika a síť distribučních skladů nám umožňují tato čísla v případě potřeby výrazně zvýšit. Přímé dodávky z továren jsou k dispozici našim partnerům, což umožňuje zákazníkům aplikovat dlouhodobé plánování a tvorbu sortimentu.

Jak již bylo zmíněno výše, v první fázi jsou již pro zákazníky k dispozici 3 značky pro servis osobních, nákladních automobilů a autobusů. Stellox – autodíly a komponenty. Areol – oleje a technické kapaliny. Edcon – baterie.

Jak se distribuce vyvíjí a dostáváme zpětnou vazbu od trhu a našich partnerů, rozšíříme sortiment a zavedeme nové kategorie produktů. Máme trhu co nabídnout.

Jak dlouho společnost působí v Polsku? Je tato země díky umístění distribučního skladu u Varšavy jakýmsi logistickým centrem SPEurope pro střední a východní Evropu?

Kombinace faktorů, jako je lokalita, kvalifikovaný personál, rozvinutá infrastruktura, kapacita vnitřního trhu a investiční klima, příznivě odlišuje Polsko od ostatních evropských zemí pro podnikání.

Díky našemu umístění a distribučnímu skladu poblíž Varšavy jsme schopni zajistit rychlé dodání autodílů nejen v Polsku, ale i v dalších zemích střední a východní Evropy. To nám umožňuje působit jako logistické centrum pro region a efektivně sloužit našim zákazníkům v různých zemích.

Jak vás mohou zájemci o spolupráci kontaktovat?

Jsme otevřeni dialogu s jakýmkoli typem zákazníků, ať už se jedná o velkého distributora, síťový autoservis nebo prodejnu náhradních dílů. Můžeme vám nabídnout výhodné podmínky spolupráce. Zveme k spolupráci nejen společnosti z Polska, ale také z dalších zemí Evropské unie. Zároveň máme zájem o navázání spolupráce s obchodními agenturami pro organizaci distribuce v České republice a dalších zemích Evropské unie.

Moji kolegové, obchodní ředitel Ruslan Sharko a brand manažer Aliaksei Loseu, s radostí odpoví na vaše dotazy.

Rusłan Szarko
Mobil: +48 533 701 200
Telefon: +48 22 873 82 08
Email: RSharko@stellox.com

Aliaksei Loseu
Mobile : +48 537 457 912
E-mail : ALoseu@speurope.pl

Zveme všechny zájemce k návštěvě našeho skladu a kanceláře sídlem: ul. Św. Józefa 1, 05-840 Brwinów. Novinky společnosti můžete sledovat také na webu a sociálních sítích LinkedIn a Facebook.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!