Koronavirus: Doporučení pro autoservisy

16. března 2020, 16:31

Riziko šíření koronaviru se neomezuje pouze na komerční prostory nebo na jiná místa, na kterých se vyskytuje více lidí pohromadě. Ohroženy jsou také prostory, jako jsou například autoservisy, kde dochází ke kontaktu se zákazníky. Proto jsme připravili seznam doporučení, která mohou v servisech pomoci chránit zdraví mechaniků i zákazníků.

Autoservis je svým způsobem specifické místo, nicméně i tady se většinou vyskytuje větší množství lidí. A proto, stejně jako na jakémkoli jiném pracovišti, by zde měla být přijata preventivní opatření ke snížení rizika šíření viru.

Na základě doporučení ministerstva zdravotnictví a znalostí specifik fungování autoservisů jsme připravili několik doporučení omezující šíření koronaviru:

  1. Když přichází zákazník, snažíme se ho přivítat bez podání ruky.
  2. Měli bychom od zákazníka zachovat určitý odstup (více než 1-1,5 metru).
  3. Snažíme se pracoviště udržovat čisté a hygienické:
    – místa, se kterými přicházíme do styku, včetně kanceláří, pultů a stolů, klik dveří, světelných vypínačů, zábradlí a jiných předmětů (např. telefonů, klávesnic) musí být pravidelně otírána dezinfekčním prostředkem nebo vodou se saponátem,
    – všechna často používaná místa, jako jsou toalety či společné prostory, by se měla pravidelně a důkladně umývat vodou s čisticím prostředkem.
    – za této situace stojí za to otírat také nářadí, pokud se jedná o větší autoservis s více zaměstnanci, kteří používají stejné vybavení.
  4. Často a důkladně si myjte ruce. Na dobře viditelném místě vyvěste informace o tom, jak si pořádně umývat ruce. Na mnoha místech nainstalujte dávkovače s dezinfekčními prostředky a pravidelně je doplňujte. Ujistěte se, že nejen zaměstnanci, ale i zákazníci mají přístup na místa, kde si mohou umýt/dezinfikovat ruce.
  5. Pokud je to možné, omezte testovací jízdy v automobilech zákazníků. Vzhledem k tomu, že je vozidlo zákazníka potřeba do dílny přivést, musíme nejprve interiér automobilu dezinfikovat. Jak dobře víme, bakterie a viry se drží na povrchu. Majitel autoservisu může sám (nebo požádat zákazníka) o vyčistění kritických míst pomocí dezinfekčního spreje/aerosolu a papírových ručníků. Vyčistit by se měla ta místa, kterých se nejčastěji dotýkáme rukou, tj. volant, řadicí páka, ruční brzda, vnitřní a vnější klika dveří.
  6. Dbejte na správný výběr dílů potřebných k opravě. Nekupujte náhradní díly do zásoby s tím, že některé z nich budete muset vracet. Tímto způsobem budete respektovat práci řidičů, kteří jsou při rozvozech náchylnější k nákaze.
  7. Náhradní díly objednávejte přes internet nebo telefonicky. Zároveň doporučujeme nenavštěvovat osobně pobočky distributorů a prodejny s náhradními díly.
  8. Pokud máte platební terminál, přijímejte platby pouze prostřednictvím platebních karet. Pokud jste už nuceni přijímat hotovost, buďte při manipulaci s bankovkami a při vydávání maximálně opatrní. Po dokončení transakce si umyjte ruce a doporučte zákazníkovi, aby udělal totéž.
  9. Poskytujte zaměstnancům a zákazníkům informace: např. různé letáky ukazující způsoby, jak postupovat opatrně.
  10.  Zvláštní pozornost věnujte doporučení, abyste se během práce NEDOTÝKALI rukama v oblasti obličeje, zejména rtů, nosu a očí, a dodržujte hygienu kašlání a dýchání.

Byli jste v kontaktu s osobou infikovanou koronavirem SARS-CoV-2 a nejste si jisti, zda jste se mohli nakazit? Nejprve zvažte, zda:

  •  jste zůstali v přímém kontaktu s nemocnou osobou ve vzdálenosti menší než 2 metry déle než 15 minut;
  • hovořili jste s člověkem, který má příznaky, delší dobu tváří v tvář;
  • patří infikovaná osoba do skupiny vašich blízkých přátel nebo kolegů;
  • byli jste v kontaktu s lidmi žijícími ve stejné domácnosti jako nemocná osoba nebo ve stejném hotelovém pokoji.

Personálu, který provádí úklid v místech, kde se pohyboval pracovník infikovaný koronavirem, se doporučují další preventivní opatření:

  • použití jednorázových rukavic a jednorázové obličejové masky;
  • umytí a dezinfekce rukou po ukončení činnosti a sundání rukavic a masky;
  • odstranění masky a rukavic přímo do odpadního koše.

Autoservisy by měly v maximální míře omezit kontakt se zákazníky. Pracovníci, kteří byli nedávno v zahraničí, by měli být obzvláště opatrní. Zvažte dočasné omezení práce těchto lidí v autoservisu.

Pokud máte nějaké návrhy, jak se vypořádat s nebezpečím nákazy koronavirem v autoservisech, napište nám je do komentářů pod článkem.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ivana, 17. března 2020, 9:03 2 0

Myslím si, že rouška by měla být i když jste zdraví, protože na Vás může kdokoliv přenést virus. Aspoň to všude píší a říkají a platí to i v autoservisech.

Odpověď

Anonym, 18. března 2020, 16:22 0 0

BOD 10 JE NSMYSL NE , JE V ROZPORU S POSLEDNÍM NAŘÍZENÍM VLÁDY.

Odpověď

Redakce, 19. března 2020, 10:43 0 0

Máte pravdu, děkujeme za upozornění. Vše se vyvíjí rychle, mění nařízení a doporučení. Opraveno :-)

Odpověď