Týden kontroly a seřízení světlometů: Vidět a být viděn

7. října 2020, 10:33

V týdnu od 12. 10. do 16. 10. 2020 proběhne sedmý ročník mezinárodní preventivně bezpečnostní akce „Vidět a být viděn“, která je zaměřena na odbornou kontrolu a seřízení světlometů motorových vozidel. Do projektu je zapojeno přes 140 servisů ze všech krajů republiky.

Kontrola světlometů

Během akce si mohou všichni motoristé nechat zkontrolovat a případně seřídit světlomety svých vozů ve vybraných servisech po celé České republice, které disponují regloskopem (profesionální přístroj na správné seřízení světlometů automobilu). Akce Vidět a být viděn probíhá současně ve stejném termínu také na Slovensku.

Cílem akce „Vidět a být viděn“ je upozornit řidiče na rizika spojená s provozem vozidla, které nemá správně seřízené nebo funkční světlomety a nutnost pravidelné kontroly autožárovek nejen v hlavních světlometech ale i celého osvětlení motorových vozidel. Správné seřízení světlometů nebo změření intenzity světla autožárovky, která v průběhu její životnosti klesá, přitom řidiči nemohou zvládnout v domácích podmínkách bez nutného vybavení.

Vidět a být viděnAkce „Vidět a být viděn“ je dále podpořena výukou studentů vybraných specializovaných automobilových škol, které se mohou zdarma zúčastnit speciálního školení na seřízení a kontrolu moderních světlometů. S příchodem nových technologií musí být především budoucí mechanici doslova o krok napřed, pokud chtějí nejen perfektně zvládnout seřizování klasických halogenových světlometů, ale chtějí se i dozvědět více o správném nastavení xenonových světlometů a péči o nejmodernější LED světlomety.

Zásady správného svícení, vedoucí ke zvýšení bezpečnosti účastníků silničního provozu:

1) Bezpečná jízda začíná čistými skly auta, dále je třeba mít čisté světlomety a správné brýle pro řidiče s rovněž čistými skly.

2) Před jízdou vždy zkontrolujeme funkčnost světlometů, nejen čelních a směrových, ale koncových a brzdových. Tato kontrola by se měla stát jedním z pravidelných rituálů před jízdou.

3) Do světlometů kupujeme kvalitní a správné autožárovky a jejich výměnu provádíme vždy v páru, tzn., pokud nám přestane svítit jedna z žárovek, automaticky vyměníme žárovku i ve druhém světlometu.

4) Světlomety necháváme pravidelně, a to minimálně jednou za rok (nejlépe před zimní sezonou) odborně seřídit a zkontrolovat. Optimálně seřízené světlomety by měly maximum světla vrhat do vzdálenosti 40 m před automobilem. Čistě vymezený světelný kužel by pak měl soustřeďovat světlo 75 až 100 m před vozidlo, kde ho řidič nejvíce potřebuje pro zaznamenání překážek. Dosvit do vzdálenosti až 200 a více m je zcela optimální. Jen pokud budete mít správně seřízené světlomety, můžete včasně zaznamenat případné překážky na cestě, nebezpečí, nebo nestandardní dopravní situace. Správné osvětlení vám také umožní vidět dobře na dopravní značky, cyklisty i chodce a umožní vám včas a bezpečně reagovat. Se stejnou frekvencí by měli na kontrolu svého zraku dorazit i řidiči – a to buď k očnímu lékaři, nebo optometristovi.

5) Pokud máme světlomety vybaveny manuálním regulátorem výšky světlometů, tak ho použijeme před každou jízdou, při které nám náklad nadměrně zatíží záď vozu. Předejdeme tak nepříjemnému oslňování protijedoucích vozů nebo ostatních účastníků silničního provozu.

6) Vždy s sebou vozte náhradní pár vhodných autožárovek. Automobil jen s jedním funkčním světlem může ve tmě působit jako motocykl. (Toto pravidlo neplatí u vozidel s xenonovými výbojkami.)

7) Svítit za jízdy je povinné. Světlomety se však nerozsvěcí automaticky u všech vozů, proto je vždy před jízdou dobré překontrolovat, zda máte světla opravdu zapnutá. Většině vozů s automatickým denním svícením navíc svítí světla pouze vepředu, vzadu není vozidlo osvětlené. Vozidlo se tak ze zadního pohledu např. v hustém dešti stává doslova neviditelným!

8) Užívejte mlhová světla vždy, když je to nutné. Tedy za mlhy, hustého deště nebo při silném sněžení. V případě, že tyto podmínky pominou, nezapomeňte je vypnout. Světlo z těchto světlometů je za normální viditelnosti příliš ostré a může způsobit nepříjemné oslnění. Nezneužívejte tato světla pro zajištění silnějšího světelného toku na povrchu vozovky. Místo nesprávného použití mlhových světel za dobré viditelnosti raději zpomalte.

9) Nejenom automobily mají povinnost svítit, cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít rovněž za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Varovné blikající koncové světlo lze spatřit až do vzdálenosti 1000 metrů. Řidič auta tak může cyklistu včas vidět a přizpůsobit rychlost jízdy dané situaci.

10) I chodci by měli být vidět a myslet na svou bezpečnost! Chodec v tmavém oblečení je pro řidiče viditelný až ze vzdálenosti, ve které, s ohledem na rychlost vozidla, již nemůže zareagovat včas, aby se vyhnul případné kolizi nebo střetu s tímto chodcem. Reflexní prvky, reflexní oblečení, vesty, reflexní pásky a odrazky jsou proto důležitým prvkem pro bezpečnost a mohou výrazně zvýšit viditelnost chodců a tím ochránit jejich zdraví či dokonce život.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!