Jak v současnosti funguje autoopravárenství a trh s náhradními díly na Ukrajině?

8. dubna 2022, 8:56

Válka na Ukrajině trvá již více než 40 dní. Tváří v tvář neustálému nebezpečí a nejistotě ohledně budoucnosti probíhá na Ukrajině každodenní život. Lidé, kteří zde zůstali, stále používají svá auta, takže musí fungovat i autoopravny. I přes přerušení mnoha distribučních tras jsou nadále zásobovány díly i vybavením.

Nikdo neví, jak dlouho může ještě válečný konflikt na Ukrajině trvat. Každý další den války prohlubuje národní krizi a zatěžuje ekonomiku. Ukrajinská společnost se s touto bezprecedentní situací vyrovnává příkladně. Kontinuita práce v továrnách a závodech, stejně jako základní servisní činnosti, jsou udržovány s pozoruhodnou rozhodností. Mezi tyto činnosti patří i oprava automobilů.

Distribuce autodílů na Ukrajině – stav na začátku dubna 2022

Začátek války byl pro celou společnost šokem. Většina podniků působících na Ukrajině přestala fungovat a mezi obyvatelstvem zavládl chaos. V následujících týdnech však společnosti postupně obnovily svou činnost. Obyvatelé, kteří v zemi zůstali, je prostě potřebovali. Po více než měsíci válečných akcí obnovili činnost také prakticky všichni významní distributoři náhradních dílů působící na ukrajinském trhu. Ve většině případů se jedná o menší rozsah než před válkou, což je vzhledem ke škodám utrpěným v posledních týdnech pochopitelné. Zničeno bylo mnoho přístupových cest, budov a vozidel, která dodávala zásoby. Distributoři pracují v krizovém režimu, ale snaží se dodávat všude, kde je to možné. Poptávka je velká.

„V prvních dnech války jsme byli nuceni z bezpečnostních důvodů přerušit dodávky objednávek zákazníkům, ale společnost rychle obnovila provoz. Zpočátku však pobočky fungovaly pouze v režimu prodeje vlastních zásob. Během několika dní jsme se rozhodli postupně obnovit dodávky, kde to bylo možné. To bylo důležité pro naše partnery, kteří se také rychle přizpůsobili nové situaci a vrátili se do práce. Koneckonců, byla zde velká poptávka po rychlých opravách vozidel – od sanitek a vozidel silniční služby až po osobní vozidla dobrovolníků a běžných občanů, kteří dodávali nezbytné věci našim obráncům a obětem válečného konfliktu nebo pomáhali při evakuaci obyvatelstva. Opravy vozidel se staly něčím víc než jen jednoduchým servisem, na který jsme byli zvyklí v době míru. Staly se kritickou nutností, na které v mnoha případech záviselo bezpečí a životy lidí,“ uvedl Nazar Bojarzuk, vedoucí logistiky dopravy ve společnosti BM Parts, v rozhovoru pro MotoFocus Ukraine (https://ua.motofocus.eu/).

V současné době dodávají díly přímo do servisů pouze někteří distributoři. Ve většině případů si mechanici musí zboží vyzvednout na pobočkách nebo v lokálních skladech náhradních dílů. Při objednávce je třeba zanechat zálohu. Dodávky do skladů jsou obtížné kvůli poškozeným silnicím, kterým je třeba se vyhnout s využitím objízdných tras. Samozřejmě je třeba se vyhnout i válečným oblastem. Dopravu také ztěžuje zavedení zákazu vycházení v některých regionech, kdy není možné pokračovat v jízdě.

ilustrační obrázek

Zničený sklad a kanceláře ukrajinské společnosti Inter Cars

V současné situaci na ukrajinském trhu ustoupily témata, jako je konkurence mezi distributory dílů, zcela do pozadí. Fungování a obrat firem nyní ve skutečnosti závisí na umístění jejich skladů a rozsahu destrukce způsobené válkou. Velmi vážné ztráty utrpěla ukrajinská společnost Inter Cars, jejíž centrální sklad a kanceláře v Gorence v Bučském okrese (Kyjevská oblast) Rusové zcela zničili. Ztráty byly původně odhadovány na přibližně 75 milionů PLN. Společnost Inter Cars se však z Ukrajiny nestáhla (svou činnost tam pozastavila pouze v prvních dnech války) a stále podniká v regionech, kde je to možné a bezpečné.

Všechny pobočky největších distributorů zůstávají zavřené ve městech, která válkou utrpěla nejvíce – Mariupol, Černihiv, Cherson. Některé společnosti, které zde dříve působily, se přestěhovaly do jiných měst, například do Charkova. Téměř všichni distributoři – společnosti jako Omega, AD- Autotechniks, Elit, Inter Cars, AVDTrade, BM Parts nebo Unique Trade – již působí v oblastech, kde neprobíhají vojenské operace. Zástupci ukrajinského automobilového trhu doufají, že se situace brzy zlepší díky obnovení dovozu dílů ze zahraničí. Realizují ji už mezinárodní společnosti jako Elit nebo Inter Cars, ale i domácí firmy plánují obnovit dodávky co nejdříve.

Autoservisy na Ukrajině během války

Opravy automobilů se staly jednou z prvních nezbytných služeb na Ukrajině, které jsou potřebné pro fungování země bránící se proti okupaci. V ohrožených oblastech je obzvláště důležité udržovat v dobrém technickém stavu státní služební vozidla, jakož i automobily humanitárních a charitativních organizací. Naléhavou potřebou se staly opravy vozidel používaných k evakuaci obyvatelstva. V regionech, kde se v současnosti neválčí, fungují servisy relativně „normálně“. Většina z nich se neuzavřela, k čemuž částečně přispěl státní zákaz vycestování dospělých mužů za hranice Ukrajiny. Ti, kteří zůstali a nebyli povoláni na frontu, potřebovali práci, aby uživili sebe a své blízké.

„Dnes se situace v autodílnách podobá situaci na začátku pandemie. U servisů se netvoří fronty, protože občané nevědí, co bude zítra. Mnoho z nich navíc nepracuje nebo přešlo na práci z domova, takže nepotřebují auto každý den. Školy také přešly na online model. Auta využívají především služby – policie, zdravotníci, místní obrana a dobrovolníci. S opravou samotných vozů však nejsou žádné velké problémy. Co se týče náhradních dílů, je zde určitě menší výběr než před válkou a na některé díly se čeká déle, ale není nemožné je sehnat. Situace se mění ze dne na den a předznamenává návrat k normálnímu životu. Doufejme, že se tak skutečně stane,“ říká Iryna Khomiak z redakce portálu MotoFocus Ukraine, která v současné době pobývá v západní části Ukrajiny.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!