SDA: Od 1. března na úřad bez velkého technického průkazu

27. února 2023, 9:34

Na majitele nových vozů čeká od 1. března velká změna při registraci vozidla. Od prodejce nedostane velký technický průkaz, ale originál CoC listu*, který musí předložit při registraci vozidla.

Na základě změny zákona 56/2001 Sb., která vyšla ve sbírce zákonů dne 23. prosince 2022 pod číslem 432/2022 Sb., nebudou od 1. března výrobci a jejich akreditovaní zástupci vydávat osvědčení o registraci vozidla – část II, známé jako velký technický průkaz, a proto postupně přestane být součástí dokumentace k novému vozu, kterou zákazník při jeho koupi od prodejce obdrží.

Velký „techničák“, pokud nebyl vydán, vytisknou až při registraci vozu obecní úřady obcí s rozšířenou působností spolu s vydáním registrační značky, a to na základě dat k vozidlu, která má úřad k dispozici od výrobce/akreditovaného zástupce v elektronické podobě. Majitelé a provozovatelé nových vozů naopak budou muset nově při přihlášení vozidla předložit originál CoC listu*, což výrazně zvyšuje důležitost chránit tento dokument před ztrátou či odcizením. Další povinně předkládané dokumenty se nemění.

Pokud však zákazník při koupi nového vozidla velký technický průkaz obdržel, musí jej i nadále při registraci na úřadu předložit.

* CoC list – Certificate of Conformity (prohlášení o shodě) je dokument, který vydává výrobce vozidla. Dokládá jím, že konkrétní vozidlo, k němuž byl vydán, dosahuje uvedených technických parametrů zjištěných dle stanovených postupů a norem. Originál dokumentu zároveň slouží k první registraci vozidla v kterémkoli státu EU. K vyrobenému vozidlu je vydán pouze jeden originál CoC listu. Každá další vytištěná kopie je označena jako „kopie“ nebo „duplikát“ a nelze ji použít k registraci vozidla. CoC list obsahuje řadu ochranných prvků, aby nemohlo dojít k jeho padělání.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!