Pár tipů na bezpečné zimní pneumatiky

22. února 2018, 12:44

Vliv pneumatik na bezpečnost silničního provozu je zásadní a zdůrazňuje se už v autoškole. Nicméně ne vždy řidiči věnují stavu pneumatik dostatečnou pozornost, což může mít vážné následky. Společně se společností Nokian Tyres přinášíme pár tipů ohledně zimních pneumatik.

Nokian Tyres zimní pneuNákup nových pneumatik se odkládá na co nejpozději, zvlášť když se sezóna blíží ke konci. Snahou je ušetřit peníze tím, že se opotřebené pneumatiky používají až do konce jara nebo podzimu, dokud není třeba pneumatiky přezout. Bezpečnost ale žádný kalendář nepoužívá: pneumatiky se naopak stávají ještě důležitější v okamžiku, kdy se mění povětrnostní podmínky.

Po roce 2000 představovaly pneumatiky rizikový faktor v každé sedmé smrtelné nehodě způsobené osobním nebo užitkovým vozidlem. Přestože je zákonem stanovená minimální hloubka běhounu u zimních pneumatik 4 mm, nikdy byste s výměnou pneumatik neměli čekat až do této limitní hodnoty. Nokian Tyres doporučuje, aby hloubka běhounu všech pneumatik vždy přesahovala 4 mm.

Měli byste mít rovněž na paměti, že pneumatiky ovlivňuje také jejich stáří: běhounová směs postupem času tvrdne. Pokud jsou pneumatiky aktivní déle než šest let, jejich přilnavost na ledu bude výrazně snížena, i když mají stále dostačující hloubku běhounu. Stáří pneumatiky můžete velice snadno ověřit tak, že si přečtete čtyřčíselný kód na bočnici. První dvě číslice označují týden výroby a druhé dvě rok výroby. Pokud je tedy například kód 1717, pneumatika byla vyrobena v 17. týdnu roku 2017.

Nokian Tires ilustrační fotoPro zajištění bezpečnosti kontrolujte stav Vašich zimních pneumatik a mějte na paměti tato pravidla:

• Kontrolujte stáří, hloubku běhounu, stav běhounu vašich zimních pneumatik.

• Doporučená provozní životnost u aktivně užívaných pneumatik je 6 let a maximální provozní životnost 10 let. Běhounová směs v průběhu času tvrdne a snižuje se její přilnavost.

• Pokud je hloubka běhounu menší než 4 milimetry, je třeba koupit nové zimní pneumatiky. V okamžiku, kdy přezouváte na zimní pneumatiky, měly by pneumatiky mít více než 5 milimetrů, aby byla zaručena přilnavost v kluzkém počasí.

• K měření hloubky běhounu v hlavních středových drážkách je možné použít dvoueurovou minci. Pokud stříbrný okraj mince vyčnívá z drážky, je hloubka běhounu menší než 4 mm.

• Je třeba kontrolovat, zda na bočnicích a drážkách nejsou vlasové trhliny.

• Tlak huštění by měl být kontrolován vždy přibližně jednou za tři týdny. V zimních podmínkách se tlak huštění udržuje vyšší přibližně o 0,2 baru (20 kPa) než v létě.

• Ujistěte se, že se vaše pneumatiky opotřebovávají rovnoměrně. Alespoň jednou za sezónu změňte pozici pneumatik – z přední nápravy na zadní a naopak.

• Vybírejte kvalitní zimní pneumatiky určené do středoevropských podmínek.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!