Celosvětově první autonomní autobus do každého počasí jezdí na pneumatikách Nokian Hakkapeliitta

21. března 2019, 11:38

Gacha je celosvětově první samořídící autobus, který jezdí v každém počasí. Autobus má jedinečnou schopnost fungovat spolehlivě i v náročných podmínkách – ve tmě, za deště, na sněhu i sněhové břečce. Zimní pneumatiky Nokian Hakkapeliitta, kterými je autobus vybaven, zaručují bezpečí a pohodlí cestujících i v extrémních podmínkách.

 Pneumatiky Nokian Hakkapeliitta u autonomního autobusu Gacha

Až doposud představovaly nepříznivé povětrnostní podmínky značnou překážku provozu samořídících vozidel, protože byla vyvíjena a testována v teplých podmínkách. Gacha používá zcela novou technologii řízení, jejíž funkčnost byla testována v arktických podmínkách Laponska. To autobusu poskytuje jedinečnou konkurenční výhodu oproti jiným autonomním řešením. Stylový model Gacha je revoluční prostředek nové generace vyvinutý finskou firmou Sensible 4 a japonskou firmou MUJI.

Nokian HakkapeliittaPneumatiky Nokian Hakkapeliitta, vyvinuté do extrémních jízdních podmínek, se zrodily z desítek let zkušeností s náročnými a proměnlivými podmínkami. Jsou vytvořeny pro jízdu v jakémkoliv prostředí, kde jsou běžné nečekané změny počasí. Bezpečnost těchto zimních pneumatik na sněhu, ledu a mokru byla vyvíjena k dokonalosti v celosvětově největším testovacím centru zimních pneumatik zvaném Bílé peklo. Více než 200 mrazivých dnů v roce nabízí náročné, ale zároveň vynikající podmínky pro testování a vyvíjení celosvětově nejbezpečnějších zimních pneumatik.

„V automobilovém průmyslu přinese blízká budoucnost hodně změn. Dopravní technologie budou stále více síťové a autonomní vozidla se stanou každodenní skutečností. Kontrolní systémy těchto samořídících vozidel vyžadují moderní pneumatiky a víceúčelové údaje o jejich fungování, aby byla zajištěna bezpečná a proaktivní jízda ve všech podmínkách. Vývoj nových typů služeb a inteligentních technologií pneumatik nám umožňuje uspokojit potřeby dopravy budoucnosti a zákazníků,“ říká Jukka Kasi, senior viceprezident oddělení produktů a technologií ve společnosti Nokian Tyres.  

Autobus Gacha, vybavený nehrotovanými zimními pneumatikami Nokian Hakkapeliitta R3, byl představený veřejnosti v březnu 2019. Plánováno je začít autobus používat pro přepravu cestujících ve třech finských městech během letošního jara. Cílem společností Sensible 4 a MUJI je vyvinout samořídící minibusy pro veřejnost a nabídnout zákazníkům přepravní služby již v roce 2021.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!