Continental: Nový štítek EU pro značení pneumatik přinese spotřebitelům více informací

26. ledna 2021, 11:49

Od května 2021 bude zaveden nový štítek EU pro značení pneumatik, který spotřebitelům poskytne podrobnější informace o charakteristikách zvolené pneumatiky. Na novém štítku budou upraveny třídy valivého odporu a brzdného výkonu na mokru a hlučnost pneumatiky bude nově vyjádřena údajem v decibelech a písmenem A, B nebo C.

EU označení pneumatik

Spotřebitelé rovněž budou moci pohodlně najít další informace o pneumatice v evropské databázi jednoduchým naskenováním QR kódu na štítku. Další novinkou jsou dva piktogramy sloužící k označení toho, zda daná pneumatika pro osobní automobily splňuje požadavky na homologaci pro EU, pokud jde o záběrové vlastnosti na sněhu (označováno také jako „snowflake test“), nebo zda pneumatika bez hrotů nabízí záběrové vlastnosti na ledu v souladu s novou normou ISO. Od května 2021 musí být informace na štítku EU uvedeny také u pneumatik pro těžké nákladní automobily (třída C3).

Pokud jde o základní třídy A až C, ty zůstávají na novém štítku nezměněny. U pneumatik pro osobní automobily (třída C1) a pro dodávky (třída C2) dochází ke změně v tom smyslu, že valivý odpor a přilnavost za mokra původně zařazené do třídy E budou nyní zařazeny do třídy D, která se dříve nepoužívala. Tytéž parametry původně zařazené do tříd F a G pak budou přeřazeny do třídy E. Štítek tak bude přehlednější a srozumitelnější.

Spotřebitelé navíc budou moci zjistit další informace o pneumatice naskenováním QR kódu v pravém horním rohu štítku pro značení pneumatik. Tento QR kód přesměruje spotřebitele do databáze EPREL (Evropská databáze výrobků s energetickým označením), která obsahuje dokument s informacemi o produktu. Zde spotřebitel může vyčíst všechny hodnoty ze štítku pro konkrétní pneumatiku a navíc také datum zahájení a ukončení výroby daného modelu pneumatiky. Jednotlivé produktové listy s praktickými informacemi zadávají do databáze EPREL sami výrobci pneumatik, kteří současně – stejně jako v minulosti – mají ve své kompetenci zařazení charakteristik pneumatiky do příslušné třídy na štítku.

Nový štítek EU pro značení pneumatik je navržen tak, aby spotřebitelům usnadnil výběr pneumatik s nejvyšší palivovou účinností a současně jim poskytl užitečné informace o brzdné dráze. Pořízení pneumatik s nízkým valivým odporem přináší značné úspory paliva a nižší emise nejen koncovým uživatelům, ale také komerčním provozovatelům vozových parků. Jasné a srozumitelné informace o přilnavosti za mokra se zaslouží o zvýšení bezpečnosti silničního provozu, zatímco informace o vnější hlučnosti pomohou omezit akustický smog vytvářený silniční dopravou.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!