Společnost Nokian Tyres vybuduje v Rumunsku novou továrnu, půjde o první zařízení na výrobu pneumatik s nulovými emisemi CO2

4. listopadu 2022, 9:54

Představenstvo společnosti Nokian Tyres rozhodlo o investici do nové továrny v Rumunsku, ve které se budou vyrábět pneumatiky pro osobní automobily. Továrna bude vystavěna na zelené louce ve městě Oradea na severozápadě Rumunska v blízkosti maďarských hranic.

Roční kapacita továrny by měla být 6 milionů pneumatik s možným rozšířením výroby v budoucnu. V areálu bude také umístěn distribuční závod pro skladování a distribuci pneumatik. Celková investice se odhaduje přibližně na 650 milionů EUR. Zahájení výstavby je plánováno na začátek roku 2023 a výroba pneumatik by měla začít ve druhé polovině roku 2024. Náběh komerční výroby pneumatik se očekává na začátku roku 2025.

„Jedná se o významné strategické investiční rozhodnutí, které umožní náš budoucí růst. Výrobní závod světové úrovně v Evropě je zásadním krokem pro vytvoření dodatečné kapacity a vyvážené výrobní platformy, protože začínáme budovat naši společnost Nokian Tyres bez výrobních kapacit v Rusku,“ uvedl Jukka Moisio, prezident a generální ředitel společnosti Nokian Tyres.

 Rumunský závod má mít podle plánu asi 500 zaměstnanců. Továrna se zaměří na výrobu pneumatik s většími rozměry ráfků pro osobní vozidla a pneumatik pro vozy SUV, tyto pneumatiky budou směřovat primárně na středoevropský trh.

„Střední Evropa je pro nás důležitým trhem a tato investice je důkazem našeho zájmu o tento trh. Nový závod bude proto strategicky umístěn v blízkosti zákazníků. Po důkladném vyhodnocení více než 40 lokalit a různých faktorů, jakými jsou například dostupnost kvalifikované pracovní síly, logistické aspekty a stabilita podnikatelského prostředí, bylo jasné, že je Oradea pro umístění naší továrny nejlepší volbou,“ říká Adrian Kaczmarczyk, senior viceprezident pro dodavatelské operace.

 „Chceme vybudovat továrnu s nulovými emisemi CO2, která bude prvním zařízením svého druhu v našem odvětví. Umístění do Rumunska tento cíl podporuje, neboť zde můžeme využívat zelenou energii vyráběnou v její blízkosti. Kromě toho také kriticky vyhodnocujeme výrobní procesy a hledáme co nejudržitelnější způsoby výroby pneumatik,“ dodal Adrian Kaczmarczyk.

V červnu 2022 rozhodlo představenstvo společnosti Nokian Tyres o zahájení řízeného odchodu z Ruska. Kvůli válce a následným zpřísňujícím se sankcím již není pokračování v podnikatelských aktivitách v Rusku pro společnost Nokian Tyres možné ani udržitelné.

V říjnu společnost Nokian Tyres podepsala dohodu o prodeji svých ruských aktivit. Aby byla společnost schopna zajistit dodávky svých výrobků, rozhodla se začátkem roku urychlit své plány na investice do nových výrobních kapacit v Evropě a továrna v Rumunsku je klíčovou součástí těchto plánů. Společnost Nokian Tyres mimo to pokračuje v navyšování kapacity svých továren ve Finsku a USA a usiluje o větší geografickou diverzifikaci svých výrobních činností.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!