Novinky ALCAR jsou k dispozici pro zákazníky

26. února 2024, 14:27

Firma ALCAR před startem jarní sezóny představuje novinky v podobě nových designů litých kol. Pro rok 2024 svou nabídku obohatila o tři zcela nové designy v sedmi barevných variantách a o nový barevný odstín jednoho ze stávajících bestsellerů.

Novou radost automobilovým nadšencům letos přinese moderní AEZ Havanna určená pro velké vozy, výrazně sportovní, extrovertní design DOTZ MarinaBay, odolný DEZENT KE pro dodávky i karavany a DOTZ Suzuka s novým bronzovým odstínem. Kompletní sortiment litých a ocelových kol z produkce ALCARu je k dispozici u více než 2.000 obchodních partnerů po celé České republice.

S nosností až 1.045 kg je novinka AEZ Havanna zaměřená především na segment velkých a těžkých modelů SUV, elektromobilů nebo hybridů, jakými jsou Mercedes EQC, Audi SQ8 e-tron, BMW (i)7, Škoda Enyaq, Tesla Model Y, nebo třeba Volvo XC90 a XC40. Pro tyto a mnoho dalších modelů je Havanna k dispozici se schválením ECE v originálním rozměru bez nutnosti zápisu do Technického průkazu. V nabídce je v povrchové úpravě s černým lesklým lakem a leštěnou čelní plochou nebo šedým metalickým lakem v rozměrech od 8×19 do 10,5×21 palců.

Název nového designu DOTZ MarinaBay je inspirovaný městským závodním okruhem v Singapuru. Čisté, minimalistické uspořádání paprsků DOTZ MarinaBay je k dispozici v rozměrech od 8,5×18 do 10×21 palců ve třech povrchových úpravách, s šedým metalickým lakem a leštěnou čelní plochou, s matným černým lakem a ve výjimečně extrovertní verzi s bronzovým matným lakem. Sportovní design je schválený pro širokou paletu vozů s pětiděrovým uchycením, například modely BMW, Cupra, Ford, Kia, Hyundai, Subaru, Toyota či koncernu VW.

Design DOTZ Suzuka se hodí ke sportovně orientovaným vozům, jakými jsou Audi A3, A7 včetně variant S a RS nebo BMW řady 3 a 6 ve výbavách M. Protože sportovnější verze těchto vozidel mají často odlišné rozměry kol na přední a zadní nápravě, DOTZ Suzuka přichází v rozměrech pro každou nápravu těchto vozů. DOTZ Suzuka je k dispozici ve velikostech od 8×19 do 8,5×20 palců. Kromě nového bronzového odstínu je nadále k dispozici v oblíbených povrchových úpravách blaze, dark a black.

Novinka DEZENT KE je určena pro masivní zatížení až 1.350 kg, takže je vhodná pro užitkové vozy, dodávky a karavany. DEZENT KE je schválen v originálním rozměru například pro Mercedes třídy V, VW T5, T6, T7 Multivan, Crafter, Nissan NV400, Ford Transit/Tourneo, Renault Master nebo SsangYong Rexton a Musso. Homologován je i pro oblíbený Fiat Ducato. Kolo je dostupné ve velikostech od 6,5×17 do 7,5×18 palců s černým lesklým lakem nebo v jeho kombinaci s leštěnou čelní plochou.

Hybridní kola ALCAR v nových designech a rozměrech

Nabídka ALCAR Hybridních kol se stále rozšiřuje, co se týká designů, ale i dostupných rozměrů. Vzhledem k poptávce na trhu, a to zejména od leasingových společností, začal ALCAR nabízet Hybridní kola také jako alternativu k litým kolům v rozměrech, ve kterých originální ocelová kola neexistují. Týká se to například Hybridních kol v 17 palcích pro Škodu Octavia a Škodu Kamiq. Pro ty originální ocelové kolo v tomto rozměru neexistuje a ALCAR tak nabízí se svým Hybridním kolem cenově úspornější alternativu k 17palcovým litým kolům.

Povinný TPMS pro nákladní vozidla

Již od července 2022 musí být všechna nově homologovaná nákladní vozidla tříd N1, N2, N3, přívěsy O3, O4 a autobusy M2 a M3 vybavena systémem sledování tlaku v pneumatikách. Od července 2024 se to pak bude týkat všech nově registrovaných vozidel těchto tříd. ALCAR pro nákladní vozy, autobusy a přívěsy nabízí 100% univerzální senzor ALCAR Sensor HD, který lze naprogramovat pro jakýkoliv model nákladního vozidla. Montáž probíhá přímo na kolo pomocí pásku vyvinutého pro extrémní zatížení.

Pneumatika pro elektromobily – Falken e. ZIEX

Pro nadcházející letní sezónu ALCAR nabízí speciální pneumatiku určenou pro elektromobily. Dezén e. ZIEX od japonské značky Falken je dostupný v rozměrech od 17 do 21 palců a je navržený pro vozidla, která vyžadují ultra nízký valivý odpor pro maximalizaci dojezdu. Její asymetrický dezén se vyznačuje optimalizovanými okraji běhounu, které zabraňují koncentraci tlaku jen do jednoho místa plynulým rozložením tlaku do zbytku pneumatiky. Dezén běhounu je optimalizován tak, aby co nejvíce kopíroval obrys bočnice pneumatiky, čímž se snižuje valivý odpor a prodlužuje dojezd vozidla, což je u vozů s elektrickým pohonem klíčovým parametrem.

DEZENT KE

Od 1. 1. 2024 se k vozidlům již nevydávají velké technické průkazy. Ministerstvo dopravy spustilo aplikaci a webovou stránku, kde lze nahlížet do technických průkazů všech registrovaných vozidel online. Stačí znát VIN nebo číslo ORV (dříve OTP) neboli malého technického průkazu nebo číslo velkého technického průkazu. Náhled do technických průkazů online je možný přes webovou stránku nebo prostřednictvím aplikace eTechničák. Ministerstvo dopravy upozorňuje, že vzhledem k tomu, že se údaje do elektronického registru přepisovaly a zapisují ručně, může dojít k chybě. Případné chyby, například v případě rozměrů kol a pneumatik, opraví úředník na registru ve chvíli, kdy se mu například při přeregistraci vozidla dostane do ruky velký technický průkaz, který má přepsat a zkontrolovat. Poté papírovový technický průkaz motoristovi odebere a údaje o vozu tak již budou evidovány pouze elektronicky.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!