Společnost Nokian Tyres podepsala smlouvu o vývoji s cílem přidávat do pneumatik obnovitelný materiál vyrobený ze zbytků březové kůry

12. září 2024, 14:28

Společnost Nokian Tyres podepsala smlouvu o vývoji se švédskou technologickou společností specializující se na výrobu biomateriálu Reselo AB týkající se vývoje jejího obnovitelného materiálu Reselo Rubber jako potenciální nové suroviny pro výrobu pneumatiky. Reselo Rubber je zcela obnovitelný materiál z březové kůry získávaný ze zbytků v celosvětovém průmyslu výroby celulózy, papíru a překližky. Cílem této nyní podepsané smlouvy o spolupráci je tento materiál dále vyvíjet a přizpůsobit jej pro komerční výrobu pneumatik.

„Podle prvních laboratorních zkoušek provedených s Reselo Rubber vykazuje tento materiál velký potenciál jako náhrada tradičních fosilních surovin v pneumatikách. Kromě toho není tento materiál jen obnovitelný, ale jsme také přesvědčeni, že jej lze použít ke zlepšení celkových vlastností pneumatik. Jsme nadšení, že můžeme tento materiál společně s Reselo dále vyvíjet, a doufáme, že budeme Reselo Rubber používat u Nokian Tyres i v budoucnu,“ říká Heini Siekkinen, vedoucí manažer, Výzkum a udržitelnost u Nokian Tyres.

„S hrdostí a nadšením spojujeme své síly s Nokian Tyres, abychom ještě více zlepšili udržitelnost největšího segmentu v gumárenském průmyslu. Partnerství s Nokian Tyres představuje významný milník v našem cíli o revoluci v gumárenském průmyslu využitím vysoce kvalitní biopryže,“ doplňuje Henrik Otendal, generální ředitel a jeden ze zakladatelů Reselo.

Společnost Reselo zvítězila v soutěži vyhlášené Nokian Tyres s názvem RYCHLÝ ZÁVOD, VELKÁ ZMĚNA zaměřenou na udržitelné inovace pneumatik, jejímž cílem bylo nalezení nových řešení pro udržitelnější pneumatiky. Na základě předběžného testování byl stanoven potenciál Reselo Rubber jako možného materiálu pro výrobu pneumatik a nyní pokračuje úzká spolupráce na dalším vývoji tohoto materiálu, aby odpovídal náročným vlastnostem pneumatik v průmyslovém měřítku.

Jedním z nejdůležitějších cílů značky Nokian Tyres v oblasti udržitelnosti je používání 50 % obnovitelných nebo recyklovaných surovin při výrobě pneumatik Nokian Tyres do roku 2030 a společnost v poslední době dosáhla několika milníků. V červnu 2024 společnost předvedla použitelnost UPM BioMotion™, přelomového nového obnovitelného materiálu pro pneumatiky, když uvedla koncepční pneumatiky Nokian Tyres Green Step Ligna. V srpnu 2024 společnost Nokian Tyres oznámila, že její výrobní závod ve finské Nokie získal osvědčení International Sustainability and Carbon Certification (ISCC) PLUS. S tímto osvědčením může Nokian Tyres začít při výrobě svých pneumatik používat nové udržitelné suroviny s certifikací ISCC PLUS.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!