Novinky Philips pro automechaniky – dílenské lampy Xperion 6000 LED a Penlight Premium Color+

20. září 2021, 13:33

Začátkem září uvedla značka Philips na český trh nové modely dílenských lamp. Je to reakce na zpětnou vazbu a rostoucí očekávání mechaniků.

Již dnes zahrnuje řada pracovních lamp Philips více než dvacet modelů. Přestože mají mnoho společného, díky tak široké nabídce si každý automechanik najde řešení odpovídající specifikům jeho práce. Stále se však pracuje na jejich zdokonalování, přičemž se využívají výhody vyvíjejících se technologií. Výsledkem je zcela nová řada lamp Philips Xperion 6000 LED, a řečeno jazykem výrobců automobilů, facelift lamp Penlight Premium Color+.

Philips Xperion 6000 LED

Řada nových pracovních lamp Philips Xperion 6000 LED se skládá z pěti položek a dvou volitelných doplňků. Všechny spojuje světlé (limetkově zelené) tělo, které je příkladem reakce výrobce na podněty uživatelů. Tato barva usnadňuje její nalezení mezi dalším dílenským nářadím. Další změnou – oproti jiným modelům lamp – je tlačítko napájení umístěné na opačné straně světelného modulu. Tím se snižuje oslňující efekt při zapnutí.

Barevná teplota diod LED COB je 6000 K, což zaručuje světlo podobné dennímu. Je tedy pro lidské oko neutrální a minimalizuje únavu i po několika hodinách práce. Společnost Philips rovněž dbá na zachování vysokého indexu podání barev – v závislosti na modelu 72-95 CRI.

Společným řešením je také způsob napájení. Každá lampa má vestavěné dobíjecí baterie nabíjené přes port USB typu C s indikátorem stavu. Volitelně je nabízena dokovací stanice se dvěma základnami (kromě jednoho případu).

Model Pocket, nejmenší z řady Xperion 6000, lze označit za kapesní svítilnu. Jedním stisknutím spínače se aktivuje reflektor se svítivostí 100 lumenů, který je umístěn na ohebném rameni (25 cm). Dvojím stisknutím aktivujete hlavní LED modul v režimu boost 300 lm, zatímco trojím stisknutím jej snížíte na úsporný režim 150 lm. Doba nepřetržitého provozu se v závislosti na volbě pohybuje mezi 10 a 3,5 hodinami.

Druhou položkou je model Xperion 6000 Line. Jedná se o klasickou konstrukci lampy s přesným světelným paprskem o šířce 110 stupňů. Uživatel může používat režim jednoho reflektoru (120 lm), jakož i režim eco (150 lm) a boost (300 lm). Volba se provádí příslušným počtem stisknutí vypínače.  V tomto případě se provozní doba pohybuje mezi 9 a 4,5 hodinami.

Model Xperion 6000 Slim má alternativní konstrukci. Vyznačuje se mnohem užším tělem (20 mm) se světelným modulem. Další výhodou je možnost otáčení kolem vlastní osy o 270 stupňů. Celek lze také složit jako kapesní nůž. I zde se jedním stisknutím tlačítka napájení aktivuje režim jednoho reflektoru (150 lm), dvěma boost 500 lm, třemi eco 250 lm a čtyrtým stiskem se lampa vypne. Provozní doba se pohybuje mezi 9 a 4,5 hodinami.

Poslední dva modely se zdánlivě neliší. Tělo lampy Xperion 6000 Pillar ukrývá jednobodový reflektor s výkonem 180 lm a otočnou hlavu se světelným panelem – boost 500 lm a eco 250 lm. Druhou variantu modelu Xperion 6000 Pillar doplňuje UV lampa. Díky ní může automechanik zkontrolovat těsnost různých systémů vozu. Doba provozu na jedno nabití baterie je 10 až 4,5 hodiny.

Těla nových pracovních lamp Philips Xperion 6000 LED jsou vyrobeny z vysoce kvalitního plastu ABS. Rukojeť je potažena gumou, která zajišťuje bezpečnější úchop při práci. Každá lampa má výsuvný a o 360 stupňů otočný hák. V závislosti na modelu se používá jeden nebo dva magnety.

Neodmyslitelnou vlastností dílenských lamp Philips je zajištění vysokých těsnicích parametrů (IK07) a odolnost proti mechanickým nárazům (IP54 nebo IP65).

Kromě volitelné dokovací stanice je pro modely Xperion 6000 Slim a Pillar nabízen i připojitelný čip „Find me“. To usnadňuje hledání lampy. K jednomu dálkovému ovladači lze navíc připojit několik kompatibilních jednotek. Toto řešení je standardní součástí systému Xperion 6000 Pillar UV.

Penlight Premium Color+

Philips Penlight Premium Color+

Pracovní lampa Penlight Premium je jedním z nejoblíbenějších modelů značky Philips. Oproti druhé generaci byl modrý kryt hliníkového těla nahrazen šedým. Zatímco tuto změnu lze označit za kosmetickou, světelný modul je třeba považovat za revoluci. Místo stávajících diod SMD LED byly použity účinnější čipy COB LED. V jednobodovém systému byl výkon zvýšen ze 120 na 180 lm, v úsporném režimu z 60 na 120 lm a v režimu boost ze 145 na 200 lm. Byl také přidán režim blikání červeného výstražného světla.

Důležitou změnou je dosažení vysokého CRI 95. Díky přesnému zobrazení barev jsou viditelné jako za denního světla. Úhel rozložení paprsku je 70 stupňů a jeho nastavení podle místa použití lze upravit pomocí variabilního magnetického držáku v rozsahu 50 stupňů.

Vylepšený model Penlight Premium dostal místo micro USB také port USB typu C. Je efektivnější při nabíjení, což se projevuje kratší dobou nabíjení (až 1,8 h). Rozměry (178x34x20 mm), hmotnost (90 g) a stupeň ochrany proti mechanickému poškození (IP54) se nezměnily.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!