Nových automechaniků je stále méně

15. července 2019, 10:14

Zájem o učňovské školství se v ČR během posledních let ocitl v krizi, a tak logicky ubylo i mladých lidí s čerstvým výučním listem v kapse. Za posledních 15 let se jejich počet snížil téměř o polovinu, a to i ve dříve velmi atraktivních oborech, jako je například automechanik. Pro autoservisy je tak stále obtížnější sehnat kvalifikované mladé mechaniky.

Český Ford láká mechaniky pomocí náborového videa

Vyučených automechaniků ubylo v roce 2018 ve srovnání s rokem 2005 celkem 41 % a autoelektrikářů dokonce 71 %. To je pro servisy špatná zpráva – servisních zakázek totiž přibývá, ale mechaniků je stále méně.

Jak na to jdou u Fordu

V současné době schází v servisní síti českého Fordu nejméně 25 mechaniků,“ říká Josef Förster z poprodejních služeb Ford Motor Company. „Naprostá většina našich dealerů se teď potýká se skutečností, že jim přibývá servisní práce, ale zároveň stagnuje nebo se i snižuje počet techniků a mechaniků. K tomu, abychom všechny zakázky zvládli vyřídit bez stresu a výrazně zkrátili čekací doby, bychom klidně dokázali ‚uživit‘ i o dalších 40 mechaniků více,“ dodává.

Aby Ford zaujal potenciální zájemce, rozhodl se připravit speciální klip. Do přípravy videa se zapojil i partner českého Fordu, soutěžní jezdec Martin Prokop. Ten se značkou spojil značnou část své kariéry, ať už v mistrovství světa v rallye nebo v dálkových soutěžích a v Rallye Dakar, kde letos s Fordem Raptor vybojoval šesté místo v kategorii osobních automobilů. „Značka Ford mě nikdy nezklamala,“ říká český závodník ve videu, které si můžete prohlédnout níže.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Obchoďák, 15. července 2019, 12:45 2 0

Pracuju jako obchoďák pro jednu firmu s autodíly a neznám ani jeden větší/střední servis, který nemá problém s automechaniky. Bude z toho jednou průser.

Odpověď