SDA: Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu registrace nových a ojetých vozidel v ČR

11. července 2023, 12:39

Registrace aut v České republice zaznamenaly v prvním pololetí roku 2023 oživení, a to i přes některé negativní faktory, které poptávku po autech snižují – zejména ekonomické zpomalení a vysokou inflaci.

Automobilový průmysl se po nepříznivých letech ovlivněných pandemií COVID-19 a válkou na Ukrajině opatrně vrací k pozitivnějšímu vývoji. Registrace v první polovině roku oproti stejnému období roku 2022 významně vzrostly, a to téměř o 17%.

Dodávky chybějících vstupů se daří postupně obnovovat a některé automobilky již hlásí bezproblémové stavy dodavatelských řetězců. Na druhou stranu jiné automobilky problémy stále pociťují a zejména v prvním čtvrtletí omezovaly výrobu.

Čipy jsou stále zčásti chybějícím artiklem, a to i přes to, že někteří výrobci čipů hlásí převis nabídky – automobilky poptávají jednodušší starší čipy s menší marží. Výrobci elektroniky, kteří poptávají složitější čipy, snižují svou poptávku.

Na straně poptávky se současná situace odráží ve snížené důvěře spotřebitelů i firem v ekonomiku a v jejich koupěschopnosti a chuti nakupovat. Negativně působí zejména stále vysoká inflace. Tyto negativní poptávkové tlaky tak přetrvávaly v první polovině roku 2023.

Kompletní zprávu naleznete ve formátu PDF.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!