Interaction: Postup měření s ColorDialog Phoenix krok za krokem

10. prosince 2018, 11:45

Pomalu končí éra klasických koloristických nástrojů v papírové formě a blíží se doba přechodu na kompletní digitalizaci v podobě moderních Spektrofotometrů. Společnost Interaction přibližuje, jak pracovat s tímto přístrojem při měření barevného odstínu krok za krokem.

Vyhledání vhodného místa pro měření

Vyhledejte vhodnou plochu pro měření (co nejbližší plochu od opravované zóny). V případě opravy nárazníku by mělo být měření provedeno na sousední plechové části vozu (např. blatníku). V případě bodové opravy na nárazníku proveďte měření co nejblíže k opravovanému místu.

Příprava povrchu před měřením

Potřebné místo pro měření vyčistěte vhodným čisticím prostředkem. Leštěním odstraňte všechny nedokonalosti z vrchního krycího laku. V závislosti na stavu povrchu zvolte vhodnou leštící směs (je nutné použít leštící směs na vodní bázi), protože klasické leštící směsi mohou vytvořit na povrchu film, který může „znepřesnit“ výsledek měření. Odstraňte zbytky po leštění vhodným čisticím prostředkem.

Kalibrace

  • Postup měření s ColorDialog Phoenix krok za krokem od InteractionuBílý kalibrační vzorek: kalibrace je vyžadována jednou za měsíc. Umístěte šipku na přístroji tak, aby se shodovala se šipkou na bílém vzorku. Začněte kalibraci stisknutím ovládacího tlačítka.
  • Modrý kalibrační vzorek: Kalibrace je vyžadována jednou týdně, nebo vždy po kalibraci s bílým vzorkem. Umístěte šipku na přístroji tak, aby se shodovala se šipkou na modrém vzorku. Kalibraci začněte stisknutím ovládacího tlačítka.

Vždy se přesvědčte, že jsou kalibrační vzorky čisté. Nedotýkejte se jich! Čistěte je pouze tehdy, pokud je to nutné. Požijte pouze teplou vodu a utěrku z mikrovlákna. Nikdy nepoužívejte čisticí prostředky, mýdla, rozpouštědla nebo bělidla! Zařízení kalibrujte za normální pokojové teploty. Kalibrační vzorky patří vždy ke konkrétnímu zařízení. Sériová čísla kalibračních vzorků a spektrometru se musí shodovat.

Měření

Teplota měřeného objektu by měla být mezi 15 °C až 30 °C. V případě potřeby měřený objekt ochlaďte studenou vodou. Kontaktní piny na spodní části přístroje se musí během měření dotýkat povrchu. Měření provádějte pokud možno na rovném povrchu. Mezi měřením měňte pozici i orientaci spektrometru vůči měřenému povrchu.

Postup měření s ColorDialog Phoenix krok za krokem od Interactionu

Výsledky měření

Doporučujeme zadávat vyhledávání:

  • bez zadání výrobce – v případě měření uni odstínů
  • se zadáním výrobce a kódu barvy – v případě efektních odstínů

Výjimka – vyhledávání pouze se zadáním kódu odstínu (protože jeden kód odstínu může být společný pro více výrobců) platí pro VW group, Citroen/Peugeot, Landrover/Jaguar, Toyota/Lexus. Tito výrobci sdílejí stejné barvy. Může tedy nastat situace, že kód barvy pro Audi bude stejný i pro VW. Pokud výsledky nejsou uspokojivé, doporučujeme využít vyhledávání odstínů ze všech výrobců.

Výklad piktogramů výsledků měření odstínů

Piktogramy u měření s ColorDialog Phoenix od Interaction

Kombinace piktogramů při měření s ColorDialog Phoenix od Interaction

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!