Renovace světlometů – jak na to?

27. června 2022, 13:50

Matné nebo zažloutlé světlomety jsou problémem, který se nejčastěji vyskytuje u starších vozů. Řešením je leštění světlometů. Používá se několik metod, například s využitím lešticí pasty a brusných papírů různých zrnitostí. Existují také účinné metody ochrany světlometů po leštění. Jak leštit světlomety, abyste dosáhli kvalitního a dlouhodobého výsledku?

Zažloutlý reflektor

Matné, žluté nebo mléčně zbarvené světlomety jsou pro vnější vzhled vozu obzvláště nevhodné. Nebudeme si nic nalhávat, auto vypadá staře a zanedbaně. Estetický dojem je však druhořadý, mnohem důležitější je bezpečnost jízdy. Nemůžeme mluvit o bezpečné jízdě, pokud má auto zašlé světlomety.

Proč je nutné vyleštit světlomety, když jsou matné?

Vybledlá a zažloutlá skla světlometů nepropouštějí světlo generované automobilovými žárovkami a neodrážejí ho od reflektoru. V důsledku toho řidič po setmění nevidí úplně přesně, co se nachází před ním, na silnici nebo na okraji vozovky. I on sám je ostatními řidiči viděn mnohem hůře.

Často se stává, že si řidiči kvůli nižšímu světelnému výkonu světlometu pořizují stále výkonnější žárovky. Například místo standardních 55wattových žárovek H-7 použijí 80wattové nebo dokonce 100wattové žárovky. Výsledkem bylo, že reflektor rychleji vyhořel. A zlepšení osvětlení bylo minimální.

Leštění světlometů obnovuje jejich průsvitnost, takže není třeba používat výkonnější žárovky. Tento postup lze použít také na směrovky a další světla umístěná vpředu a na bocích vozu. Zadní svítilny není třeba leštit.

Proč skla světlometů matní?

Skla moderních světlometů jsou vyrobena z plastu, který se lisuje za tepla. Každý výrobce má svůj vlastní „recept“. Nejčastěji používaným materiálem je však tvrzený polykarbonát. Zvenku jsou světlomety chráněny vrstvou speciálního bezbarvého laku, který chrání jejich povrch před poškrábáním.

Proč jsou skla světlometů matné, žluté nebo mléčné?

  • Během jízdy do nich narážejí zrnka písku a další nečistoty, které nejprve poškodí lak na povrchu světlometu a poté způsobí jeho zmatnění.
  • Na skla reflektorů má negativní vliv také sluneční světlo a ultrafialové paprsky.

Leštění světlometů – způsob, jak obnovit jejich průsvitnost

Leštění světlometů je nejlevnějším řešením pro obnovení plné průsvitnosti světlometů. Umožňuje obnovit pěkný vzhled a plnou funkčnost světlometu. Není třeba kupovat nové světlomety, které nebývají levné.

  • Leštění světlometů lze provést svépomocí, ale můžete si ho také nechat provést v servisu, který se zabývá opravami světel.
  • K leštění můžete použít specializované výrobky, například pastu na leštění světlometů. Pomocí pasty můžete dosáhnout okamžitého efektu bez použití nástrojů, který však není trvalý.
  • Profesionální leštění světlometů vyžaduje čas a správné materiály. Po dokončení prací se používají ochranné metody, aby byl účinek dlouhodobý.

Leštění světlometů svépomocí

Existují také postupy pro leštění světlometů, které můžete provést sami. Na fórech je běžně najdete, nejsou však příliš účinné a nevyplatí se je aplikovat.

Jednou z často doporučovaných domácích metod leštění světlometů je použití zubní pasty. Mnohem lepšího výsledku lze dosáhnout použitím speciální pasty nebo pomocí kompletní sady na leštění světlometů.

Metody pro leštění světlometů

Existují dvě nejlepší metody leštění světlometů. Rychlá, ale ne trvalá metoda a náročná, ale dlouhodobá metoda.

Leštění světlometů – rychlá a nestálá metoda

Co potřebujete?

  • Pastu na leštění světlometů. Obsahuje abrazivní částice s přísadami, které je pomáhají rozprostřít na povrchu světlometu.
  • Bavlněnou utěrku nebo utěrku z mikrovlákna.
  • Teplou vodu se saponátem nebo vodu a odmašťovač.

Lze použít:

  • Lešticí kotouč na elektrické leštičce nebo vrtačce.
  • V tomto případě budete také potřebovat: malířskou, izolační nebo lepicí pásku. K čemu? Celé okolí světlometu by mělo být oblepeno páskou, aby při práci nedošlo k poškození laku v jeho okolí.

Jak práce probíhá? Reflektor se omyje a odmastí. Po zaschnutí se nanese lešticí pasta a leští se shora dolů a ze strany na stranu, dokud není čirý. Při ručním leštění trvá jeden světlomet asi 15 minut, při použití elektrického zařízení okolo 5 minut. Trvanlivost práce – až dva měsíce.

Leštění světlometů – dlouhá, ale trvanlivá metoda

Co potřebujete?

  • Smirkový papír různé zrnitosti, na vodní bázi. Nebo brusný kotouč pro leštičku nebo vrtačku.
  • Vodu s mycím prostředkem nebo odmašťovač.
  • Nářadí pro demontáž světlometu.
  • Speciální lak nebo keramický povlak pro ochranu povrchu světlometu po dokončení leštění.

Jak práce probíhá? Světlomet je třeba odpojit a vyjmout. Poté je třeba jej důkladně umýt a odmastit. Po zaschnutí se sklo světlometu vyleští papírem na vodní bázi. Leštění se rovněž provádí (stejně jako u předchozí metody) metodou do kříže, nikoli krouživými pohyby. Proč? Krouživé pohyby mohou poškodit tvarování skla světlometu, které je navrženo tak, aby dostatečně rozptylovalo světlo. Papír a reflektor je třeba během práce oplachovat vodou.

Obvykle se používá papír se zrnitostí 500, postupuje se na 1500 nebo 2000 a poté na 3000. Pak je třeba použít lešticí kotouč a leštit, dokud není reflektor zcela čirý. Po dokončení práce je třeba světlomet znovu odmastit a vysušit. Práce je zakončena lakováním skla speciálním bezbarvým lakem pro tento účel. Nebo se místo laku používá keramický povlak, který by se měl rovnoměrně nanést a vyleštit.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!