Sady pro přestavbu vinutých pružin Arnott – hlubší pohled

1. prosince 2023, 12:16

Poptávka po vozidlech se vzduchovým odpružením neustále roste díky jejich výhodným vlastnostem, které přispívají k bezpečnosti, stabilitě a jízdnímu komfortu vozidla. Existují ale i majitelé vozů, kteří se rozhodnou odstranit systém vzduchového odpružení vozidla a přejít na tradiční vinuté pružiny. Co může být důvodem této volby? V tomto krátkém článku vám společnost Arnott vysvětlí, jaké jsou výhody a nevýhody přestavby vozidla ze vzduchového na klasické odpružení.

Sady pro přestavbu vinutých pružin Arnott

Výhody přestavby

Přestože vzduchové odpružení zajišťuje hladkou jízdu a vyrovnává zatížení, existují důvody, proč majitelé vozů raději vzduchové odpružení odstraní. Hlavními důvody pro toto rozhodnutí jsou obvykle náklady na vlastnictví a používání. Zejména u stárnoucích vozidel může při rozhodování o instalaci sady pro přestavbu vinutých pružin namísto opravy závad systému vzduchového odpružení hrát klíčovou roli hodnota vozidla a očekávaná zbývající doba vlastnictví. Někdy je přestavba na klasické odpružení jednoduše nejlevnější variantou. Dalším důvodem, proč zvolit sadu pro přestavbu na vinuté pružiny, může být skutečnost, že vozidlo bude používáno na dlouhých cestách, safari nebo podobných expedičních výpravách, kde je extrémní počasí nebo malá možnost opravy vzduchového odpružení během cesty. Přestavba ze vzduchového na vinuté odpružení může být v takovém případě vhodnou volbou, protože se při ní eliminují gumové komponenty a místo nich se v odpružení používají tradiční ocelové vinuté pružiny.

Nevýhody přestavby

Největší nevýhodou přestavby vozidla ze vzduchového na vinuté odpružení je jednoznačně ztráta výhodných vlastností vzduchového odpružení – vyšší bezpečnost, stabilita a komfort. Zákazníkům, kteří táhnou větší přívěsy nebo často převážejí velké náklady, se doporučuje ponechat si systém vzduchového odpružení, aby si zachovali výhody funkce automatického vyrovnávání světlé výšky. Vinuté pružiny jsou navrženy tak, aby v určitých mezích poskytovaly vynikající jízdní vlastnosti. Pokud přestavěný vůz převáží velký náklad, pružiny se prohýbají. Zmenšený zdvih odpružení následně ovlivní jízdní komfort (ostřejší jízda, možnost vybočení), vyvážení vozu a reakce vozidla na řízení. Kromě toho ovlivňuje geometrii kol, což nakonec způsobí nepravidelné opotřebení běhounu pneumatik.

Sady pro přestavbu vinutých pružin Arnott

Sady pro přestavbu na vinuté pružiny Arnott

Pro starší vozidla nebo vozidla s mnoha problémy se vzduchovým odpružením nabízí společnost Arnott sady pro přestavbu na vinuté pružiny, které jsou odborně navrženy tak, aby nahradily selhávající komponenty vzduchového odpružení vozidla tradičními ocelovými vinutými pružinami a odpovídajícími vzpěrami a/nebo tlumiči. Všechny sady pro přestavbu vinutých pružin Arnott jsou vyráběny v USA a jsou navrženy a testovány tak, aby poskytovaly odpovídají komfort a mnoho let bezproblémové jízdy. Tyto sady lze instalovat bez zvláštních úprav vozidla. Mnoho sad Arnott obsahuje elektronický obtokový modul (EBM), který je navržen tak, aby eliminoval výstražné kontrolky/poruchové kódy na přístrojové desce pro odpružení.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!