Opel Mokka – Problém s hlučnými LED světlomety

11. března 2024, 15:36

Řidiči vozu Opel Mokka si poměrně často stěžují na závady tohoto vozidla. Konkrétně se to týká adaptivních LED světlometů, které při zapnutí zapalování vydávají nadměrný hluk. Jedná se o první generaci vozu Opel Mokka vyráběnou v letech 2013-2014, přičemž jde o softwarovou závadu.

Systém osvětlení

AFS (Advanced Frontlighting System) je systém osvětlení, který využívá pohyblivé čočky, aby se přizpůsobil podmínkám na silnici, povětrnostním podmínkám a rychlosti. Reguluje se sám pomocí definovaného rozložení světla, a tím automaticky zohledňuje okolní prostředí (město, venkov, dálnice). U vozidel se systémem světlometů AFS se může náhle rozsvítit výstražná kontrolka.

Problém s LED světlomety – čím to je?

Kromě rozsvícení výstražné kontrolky se při zapnutí zapalování ozývá ze světlometů nepřirozený zvuk, něco jako chrastění a bzučení.

V řídicí jednotce jsou často uloženy chybové kódy B0984/B0985/B1461/B1462 (řídicí modul světlometů; ovládání přisvěcování do zatáček).

Tipy a rady

Pokud lze vyloučit jiné příčiny závady (např. problém s napájením, uvolněné konektory), je třeba zvážit aktualizaci softwaru řídicích jednotek světlometů.

Aktualizaci softwaru lze provést například prostřednictvím Hella-Gutmann macsRemote Services nebo pomocí diagnostického přístroje řady Mega-Macs s podporou PassThru.

Kromě toho je nutný registrovaný přístup na webový portál výrobce vozidla. Pokud není k dispozici vhodný hardware, obraťte se na autorizovaný servis.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!