Jaký typ aut si chtějí lidé půjčovat? Největší je zájem o „kombíky“ a hatchbacky

24. března 2023, 14:53

Data P2P carsharingové platformy HoppyGo ukazují, že řidiči na trzích v Česku, Polsku a na Slovensku nejčastěji sahají po automobilech typu kombi nebo hatchback. Kromě běžných a praktických vozů, které pomůžou třeba při stěhování, ale platforma pomáhá plnit sny automobilovým nadšencům.

V uplynulém roce dominovaly u uživatelů carsharingu HoppyGo typy karoserií kombi a hatchback, které tvořily 38 % všech zápůjček. V meziročním srovnání navíc jejich podíl rostl o 6 procentních bodů. Zajímavý je také trend v půjčování karavanů a dodávek, které se dostaly na 12% podíl na zápůjčkách, což je v meziročním srovnání dvojnásobek. Naopak výrazně méně se půjčovaly tzv. MPV (z 16 na 11 %) a také kabriolety (z 9 na 4 %).

Srovnatelný byl meziročně zájem v kategoriích SUV, sedany a limuzíny. Zásluhu na tom mají i nejnovější přírůstky v těchto kategoriích, u nichž jde opravdu o luxusní zboží. Půjčit si na několik dní pro zajímavý výlet nebo si vyzkoušet, zda opravdu má smysl vybraný automobil zakoupit, k tomu mají řidiči velké množství vozů na výběr. Průběžně posiluje i nabídka elektromobilů, kde přibyla nejvýkonnější Škoda Auto Enyaq Coupé RS iV, nebo také sportovní Porsche Taycan.

V rámci celkových statistik mezi tradičně nejúspěšnější značky patří Škoda, Ford a Fiat. Mezi konkrétními modely vévodí žebříčku Škody Fabia a Octavia a hned za nimi je Ford Transit. V uplynulém roce patřil jeden takový Transit s rokem výroby 2016 mezi nejpůjčovanější vozidla – absolvoval 14 zápůjček a 259 dnů pronájmu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!