Valeo AquaBlade® – čištění skel budoucnosti

30. července 2018, 10:50

Stěrače Valeo AquaBlade® se objevily před několika lety ve vybavení automobilů v segmentu „premium“ a na podzim tohoto roku budou k dispozici i v aftermarketové distribuci.

Valeo AquaBlade®

Při klasické technologií čištění předního skla je kapalina dodávána 2-3 tryskami umístěnými na krytu motoru nebo na spodní straně skelního rámu. Jedná se o prověřené řešení, ale stále více nedostačující vzhledem k výzvám, kterým čelí konstruktéři nových modelů automobilů:

  • Automobily mají stále větší čelní skla. Při 160 km/h jsou tradiční ostřikovače schopné účinně pokrýt pouze 30 % jeho povrchu;
  • Vozidla jezdí pořád rychleji. Použití běžného ostřikovače při 90 km/h způsobuje, že řidič překoná 50-75 metrů za podmínek velmi omezené viditelnosti;
  • Kamery a senzory asistenčních systémů jsou obvykle umístěny v horní části čelního skla. Proud kapaliny z běžného ostřikovače tam často nedosáhne, zejména při vyšších rychlostech.

Snahou reagovat na tyto problémy bylo řešení v podobě trysek ostřikovače, které jsou integrovány s rameny stěračů, jež lze najít u modelů jako Mercedes Sprinter nebo Peugeot 3008. Ale až technologie AquaBlade®, patentovaná společností Valeo, u níž byly trysky ostřikovače zabudované do stírací lišty, přinesla uspokojivé výsledky.Podle výsledků více než 5.500 jednotlivých testů provedených německým Fraunhoferovým institutem umožňuje vůz vybavený stěrači Valeo AquaBlade® reakci řidiče o 0,315 sekundy rychlejší než u tradičního řešení.

To v praxi znamená při rychlosti 50 km/h zkrácení brzdné dráhy o čtyři metry, což odpovídá šířce přechodu pro chodce. Při 130 km/h je zase kratší až o 11 metrů, tedy o dvojnásobek délky vozu. Kromě testů také zaměstnanci Fraunhoferova institutu provedli průzkum na skupině 200 uživatelů s automobily vybavenými tímto způsobem, z nichž 82 % uvedlo, že Valeo AquaBlade® je nejbezpečnější formou čištění skel a 70 %, že díky ní lze reálně snížit počet nehod za nepříznivých povětrnostních podmínek.

Nejvyšší verze stěračů Valeo AquaBlade® se systémem zahřívání kapaliny znamená v zimě neocenitelné pohodlí. Mnohem rychlejší očištění skla od ledu a sněhu vede k úspoře času a zvýšení bezpečnosti již na začátku každé cesty. Samotný systém distribuce kapaliny umožňuje výrobcům snížit objem nádržky na kapalinu ostřikovačů. Díky preciznímu vstřikování kapaliny na sklo lze snížit její spotřebu o polovinu, což znamená, že déle vydrží.

Inovativní patentovaná technologie Valeo byla odměněna Automotive News „motoristickým Oscarem“, tedy PACE Awards. Od té doby se používá u deseti modelů prémiového segmentu, jako např. Tesla X, Mercedesy třídy S, SL a GLE, Volvo XC60 druhé generace nebo v zbrusu novém Alpine A110 (sportovní značka oživená Renaultem).

Na aftermarketu budou stěrače Valeo AquaBlade® součástí řady Valeo Silencio na podzim 2018.

Podrobné informace o produktech Valeo jsou k dispozici v knihovně katalogů a v aplikaci MyValeoParts dostupné pro zařízení s iOS a Androidem.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!