Nový laserový čip Osram přibližuje autonomní řízení o krok blíže

10. prosince 2018, 10:08

Společnost Osram se už déle než patnáct let úspěšně věnuje vývoji pulzních laserových diod, které se využívají v širokém spektru automobilových aplikací. Novým laserem SPL DS90A_3 přidala společnost do svého portfolia pro systémy LiDAR další výkonnější a účinnější výrobek a rozšířila tím oblast využití.

Nový laser SPL DS90A_3 u Osram

Hranově vyzařující laser (vyzařující paprsek rovnoběžný s aktivní vrstvou) skenuje okolí vozu infračerveným laserovým paprskem napříč konkrétní úhlovou výsečí. Systém pomocí těchto skenů vytváří 3D mapu prostředí ve vysokém rozlišení. Díky tomu může technologie reagovat na jakoukoli dopravní situaci, aniž by ztrácela drahocenné sekundy. Při rychlostí 80 km/h ujede například vůz každou sekundu přibližně 22 metrů, proto každá sekunda navíc, která je zapotřebí k reakci řidiče, může mít vážné důsledky pro něj i pro ostatní uživatele silnic.

SPL DS90A_3 může pracovat při vysokých hodnotách proudu až 40 A a dosahuje typického výstupního výkonu 125 W. Laser je ověřený a schválený pro použití v automobilovém průmyslu a nabízí působivě dlouhou životnost a vysokou účinnost. Jeho kompaktní rozměry umožňují flexibilní provedení systému v rámci vozidla.

„S tímto novým laserem se nám podařilo postoupit o další krok vpřed v jedné z klíčových technologií v oblasti autonomního řízení. Díky vyššímu výkonu může systém LiDAR na velké vzdálenosti spolehlivě detekovat dokonce i menší předměty, které špatně odrážejí světlo, a podniknout nezbytné kroky v kritických dopravních situacích,“ uvedl Andreas Bauer, marketingový ředitel pro lasery ve společnosti Osram Opto Semiconductors.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!