Philips: Vzduchem se vznáší neviditelná hrozba

19. října 2020, 13:00

Kvalita ovzduší uvnitř vozidla je velmi důležitá i z hlediska zachování bezpečnosti silničního provozu. Stále častěji používané kabinové filtry však už nedokážou poskytnout stoprocentní ochranu před znečištěním.

Philips GoPure

Žijeme v době, kdy automobilem jezdí snad všichni. Houstnoucí provoz nás nutí trávit stále více času uvnitř vozu. Bez přehánění se stává naším druhým domovem. Navíc v poslední době ještě nabyl na důležitosti. V období ohrožení koronavirem si častěji vybíráme individuální dopravu než veřejnou.

Abychom si pobyt v tomto uzavřeném prostředí během cestování zpříjemnili, rádi sáhneme po řešení, které zvyšuje naše pohodlí. Dnes už si těžko představíme, jak se dá fungovat bez klimatizačního systému. Nasávaný vzduch je nicméně plný neviditelných nečistot, které mohou mít negativní dopad na naše zdraví. A proto výrobci automobilů přidávají ke svému vybavení i konstrukčně pokročilé kabinové filtry. Zpravidla se jedná o vícevrstvé modely, které zachytí i částice tenčí, než je lidský vlas.

„Je to velmi účinné řešení, ale samo o sobě nestačí. Nečistoty se do auta dostávají také při otevírání dveří, oken nebo zavazadlového prostoru. Vnášíme je dovnitř i my sami, ať už na botách nebo na oblečení. Navíc mají mikroskopickou velikost a zaplňují všechny štěrbiny a zákoutí vozu. Každý další příliv vzduchu je uvnitř auta rozvíří a nejlepším absorbérem je právě náš dýchací systém,“ říká Wioletta Pasionek, Marketing Manager Central Europe ze společnosti Lumileds Poland, výrobce a distributora automobilového osvětlení značky Philips.

V této situaci jsou čističe vzduchu ideálním doplňkem kabinových filtrů. Bývají někdy i součástí továrního vybavení, zejména u modelů z prémiového segmentu. Značka Philips k nim právě představuje alternativu, kterou mohou používat majitelé vozů všech kategorií. Přenosné zařízení GoPure GP5212 se vyznačuje mimořádně ergonomickým tvarem s rozměry 16 x 16 x 7 cm.

Philips GoPure GP5212

Navzdory tomu je tento čistič velmi výkonný. Nezávislé testy potvrdily jeho schopnost dekontaminovat kabinu auta za pár desítek minut. Vložka do interiéru Philips Select Filter Plus zachytí až 98 % vznášejících se nečistot. Je to možné díky třem vrstvám. První z nich zachycuje větší nečistoty jako prach nebo jednotlivé vlasy. HESA zase zadržuje toxické plyny, např. automobilové zplodiny nebo nebezpečné chemické látky. Filtr HEPA do třetice zodpovídá za bakterie, viry, alergeny a pevné částice.

Praktickou výhodou GoPure je stejná efektivita bez ohledu na to, kde přesně v kabině vozidla se nachází. K napájení je nutná 12V zásuvka, která také umožňuje automatické zapnutí při spuštění motoru. Provoz čističe lze nastavit ve dvou režimech. Sada obsahuje čtyřmetrový kabel a příslušenství pro snadnou montáž, třeba na loketní opěrku nebo opěrku hlavy na sedadle. Nabídku doplňuje vyměnitelná vložka Philips Select Filter Plus.

„Podle nezávislého výzkumu dokáže GoPure GP5212 zachytit více než sto dvacet druhů nečistot, které se běžně vyskytují v kabině vozidla. Mají dlouhodobý dopad na naše zdraví a bleskový efekt na naši pohodu. A to se vyplatí si dopřát i při kratší jízdě. A platí to jak pro řidiče, tak pro spolucestující. Chování jednoho člověka se odrazí i na ostatních. Přímo se promítá do stylu jízdy, může způsobovat únavu i silniční agresi,“ dodává Wioletta Pasionek z Lumileds Poland.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Luboš B., 26. listopadu 2020, 10:14 0 0

Jiné články uvádí, že GoPure GP5212 zachytí jen 90% nečistot ne 98%. a 100 druhů nečistot místo 120.

Odpověď