Philips vykouzlil na silnici více světla

22. března 2021, 14:00

Co dalšího se dá vylepšit na konstrukci halogenových automobilových žárovek? Zdokonalené modely od společnosti Philips jsou potvrzením, že je zde stále prostor pro inovaci!

Historie halogenových žárovek sahá do šedesátých let minulého století. Od té doby segment osvětlení vozidel prošel několika historickými milníky, kdy je měly nahradit xenonové výbojky nebo LED diody. Navzdory tomu je tradiční žárovka stále nejoblíbenějším zdrojem světla. Mohlo by se zdát, že její výrobci již vyčerpali všechny nápady na zlepšení. A to je ten největší omyl, protože konstruktéři jsou vždy vedeni cílem poskytnout řidiči to nejlepší možné osvětlení silnice.

V souladu s touto myšlenkou značka Philips přepracovala své portfolio halogenových žárovek. Model RacingVision GT200 získal účinnost v řádu 200 procent (ve srovnání se zákonným minimem 107 metrů) a delší dosah o 80 metrů. Obnovená řada zahrnuje také X-tremeVision Pro150 a WhiteVision ultra.

„Společnost Philips má více než sto let zkušeností s navrhováním a výrobou automobilového osvětlení. V naší práci se neustále snažíme vytvořit halogenovou žárovku, která bude spojovat jasné světlo, optimální paprsek a dlouhou životnost. V tomto případě čelíme fyzikálním zákonům, jejichž hranice systematicky posouváme. Dnes máme v nabídce několik modelů žárovek a u každého klademe důraz na jiné užitkové funkce. Dáváme samotným řidičům možnost vybrat si žárovku dle vlastních potřeb a očekávání,“ říká Wioletta Pasionek, Marketing Manager Central Europe ze společnosti Lumileds Poland, která je výrobcem a distributorem automobilového osvětlení značky Philips.

Nová halogenová žárovka Philips X-tremeVision Pro150 se vyznačuje až o 150 %* jasnějším paprskem delším o 70 metrů. Barevná teplota je 3400 K. V tomto případě vyšší hodnota výkonu nezkrátila životnost, která je u H4 je 540 a v případě H7 450 hodin.

Jak se to povedlo? Důvody jsou dva. Křemenné sklo, používané v žárovkách Philips již více než 60 let, bylo vyrobeno podle nové technologie Diamond Precision. Umožňuje dosáhnout ještě lepší propustnosti světla, přičemž gradientní povlak zase tvaruje rozložení paprsku na silnici. Kromě toho má díky příměsi ceru také vlastnost absorpce UV záření. A tím chrání stranu plastové čočky světlometů před zažloutnutím.

Druhým důvodem je jedinečná směs vzácných plynů. Její přesné složení je opředeno tajemstvím, ale můžeme prozradit, že obsahuje xenon a krypton. Použití výše uvedeného křemenného skla umožňuje vtlačení plynu pomocí až 15 barů!

Žárovky X-tremeVision Pro150 jsou k dispozici v typech H1, H4 a H7 a poprvé jako H11, HB3, HB4, HIR2 a W5W.

Naproti tomu se u Philips WhiteVision ultra povedlo dosáhnout bílého světla s teplotou až 4200 K (H4 a H7). Je to pravděpodobně nejbělejší žárovka na trhu, která splňuje přísné zákonné požadavky pro použití na veřejných komunikacích. Těží z toho řidiči, kteří díky tomuto produktu mohou docílit efektu xenonů. V hovorové řeči se tomu říká optický tuning nebo světelná malba.

Kromě toho bylo dosaženo až 60% účinnosti paprsku* a životnost žárovky byla prodloužena na 350 hodin. Především však ostatním účastníkům silničního provozu zaručuje ochranu proti oslňování.

V tomto případě se modernizace dotkla i technologie provedení krouceného páru ve vlákně, který musí vytvořit vysokou teplotu. Vnitřek baňky z křemenného skla je naplněn xenonem natlačeným pomocí 15 barů.

Důležitou roli v optice reflektoru sehrává víčko žárovky vyrobené z matného stříbra. Samotná baňka také získala gradientní povlak, který umožňuje přesnější modelování paprsku při osvětlení silnice.

Žárovky Philips WhiteVision ultra jsou tradičně dostupné v nejširší škále typů H1, H3, H4, H7, H8, H11, HB3, HB4, W5W a H6W. Nyní do nabídky přibyly i HIR2 a PSX24W.

*ve srovnání se zákonem požadovaným minimem

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!