Finanční výsledky Bosch za rok 2020: lepší obchodní rok, než se očekávalo

26. dubna 2021, 15:29

Bosch, dodavatel technologií a služeb, kombinuje Internet věcí (IoT) s umělou inteligencí (AI). Věří, že elektromobilita umožní rozvíjet nové obchodní příležitosti na základě aktuálně probíhající technologické a ekologické změny.

Bosch 2020

Bosch zvládl první rok koronavirové pandemie dobře,“ řekl Dr. Volkmar Denner, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH, na tiskové konferenci k představení výroční zprávy společnosti za rok 2020. „Jsme jedním z vítězů v přechodu na elektromobilitu a značně rozšiřujeme naše softwarové podnikání spojením s umělou inteligencí.“

V technologii hnacího ústrojí se elektromobilita stává klíčovým oborem podnikání společnosti Bosch. Denner uvedl, že společnost v této oblasti vynakládá velké počáteční investice – jen za letošní rok dalších 700 milionů eur. Počáteční investice společnosti do elektromobility doposud činí celkem pět miliard eur. V současné době roste obrat společnosti Bosch v oblasti komponent elektrického hnacího ústrojí dvakrát rychleji než trh, a to téměř o 40 procent. Cílem je do roku 2025 pětinásobně zvýšit roční obrat na celkových zhruba pět miliard eur a dostat se do bodu zvratu (break-even pointu) o rok dříve.

„Elektromobilita již dlouho není sázkou na budoucnost. Naše počáteční investice se nyní začínají vyplácet,“ řekl předseda představenstva společnosti Bosch na online tiskové konferenci. Celkově společnost Bosch do konce roku 2020 získala objednávky v hodnotě přes 20 miliard eur.

V prvních třech měsících letošního roku se obrat skupiny Bosch meziročně zvýšil o 17 procent.

„Společnost Bosch začala rok 2021 úspěšným prvním čtvrtletím,“ řekl profesor Stefan Asenkerschbaumer, finanční ředitel a místopředseda představenstva společnosti Bosch.

Vyjádřil důvěru pro rok 2021, nicméně očekává, že to bude další náročný rok. V současném vykazovaném období se očekává meziroční nárůst obratu přibližně o 6 procent, zatímco provozní zisk se má mírně zvýšit na zhruba 3 procenta, resp. 4 procenta bez nákladů na restrukturalizaci. To se odvíjí od účinku polovodičových bottlenecků, jež je těžké posoudit

Povzbuzující obchodní rok – navzdory pandemii – s provozním výsledkem před úroky a zdaněním ve výši 2,0 miliard eur je pro společnost Bosch zásadní, protože umožňuje společnosti pokračovat v investování do oblastí budoucího významu. S obratem ve výši 71,5 miliard eur zůstaly výdaje na výzkum a vývoj v podstatě beze změny na 5,9 miliard eur. Provozní zisk dosáhl 2,8 procenta. Po očištění o výdaje na restrukturalizaci, které dodatečně zatěžují výsledek roku 2020, činí provozní zisk 4,7 procenta.

Výhled na rok 2021: Navzdory sebevědomí zůstává tento rok výzvou

Společnost Bosch očekává, že globální ekonomika letos poroste o necelá 4 procenta po loňském poklesu o 3,8 procenta.

„I když jsme do roku 2021 vstoupili sebejistě, pandemie nadále představuje významná rizika,“ uvedl Asenkerschbaumer.

Dodal, že Bosch si je zvláště vědom bottlenecků v automobilovém průmyslu, zejména u velmi žádaných polovodičů. Společnost dělá vše, co je v jejích silách, aby podpořila své zákazníky v této napjaté situaci. V krátkém časovém horizontu však nelze očekávat zlepšení a situace může ovlivnit obchodní vývoj i v tomto roce. Z dlouhodobého hlediska Asenkerschbaumer věří, že je nutné učinit všechny dodavatelské řetězce v automobilovém průmyslu méně náchylnými k narušení. Sladění podnikání v oblasti mobility s oblastmi budoucího významu, jako je elektromobilita, automatizované řízení a budoucí architektury elektroniky, vyžaduje obrovské počáteční investice.

Fiskální rok 2020: Překonávání koronavirové pandemie

V roce 2020 dosáhla skupina Bosch obratu 71,5 miliard eur. V důsledku pandemie byl obrat o 6,4 procenta nižší než v předchozím roce (4,3 procenta po očištění o vlivy směnných kurzů). Společnost vygenerovala provozní zisk před úroky a zdaněním, upraveno o dopady alokace nákupních cen pro Automotive Steering a BSH Hausgeräte, ve výši 2,0 miliard eur. Provozní zisk dosáhl 2,8 procenta.

Poměr vlastního kapitálu zůstal na vysoké úrovni 44 procent, zatímco volné cashflow dosáhlo rekordní úrovně 5,1 miliardy eur.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!