Elring: Závislost mezi radiálním hřídelovým těsnicím kroužkem a silikonem

14. května 2021, 11:23

Na příkladu radiálního hřídelového těsnicího kroužku 199.191, který utěsňuje klikovou hřídel na straně převodovky, lze ukázat některé důvody, které v případě chybného používání silikonu vedou k netěsnosti oleje. Tento hřídelový kroužek je maximálně vhodný, protože se používá u mnoha výrobců. U výrobců jako je Alfa Romeo, Fiat, Jeep, Lancia, ale i Opel, Saab a Suzuki.

Radiální hřídelový těsnicí kroužek Elring

Kromě toho sotva naleznete radiální hřídelové těsnicí kroužky, které se používají v tolika různých motorech a různými výrobci. Navíc ještě takové, které se od roku 1996 až do dneška zabudovávají v sérii. Naším příkladem je radiální hřídelový těsnicí kroužek s krytem, který kliková hřídel utěsňuje na straně převodovky. Již při tehdejší koncepci v polovině 90. let se používal fluorkaučuk odolný vůči vysokým teplotám (FPM).

Kroužek jako takový by při montáži neměl činit žádné potíže, nicméně technickým instruktorům firmy Elring jsou dotazy kladeny častěji.

Pro odbornou montáž je – takto se to musí formulovat – bohužel nutné demontovat i olejovou vanu. K tomu je nutno připočíst, že olejová vana je oproti klikové skříni utěsněna silikonem a odstranění staré těsnicí hmoty je prací navíc, avšak prací nezbytnou.

Bez demontáže olejové vany nelze kroužek dokonale umístit, což má za následek, že buď bezprostředně po nastartování motoru dojde k netěsnosti, nebo to vede k plíživé ztrátě oleje.

Pro dokonalé utěsnění radiálního hřídelového těsnicího kroužku vůči olejové vaně je tedy nutné olejovou vanu demontovat. Pokus o bezpečné utěsnění tohoto místa bez demontáže zpravidla selže a způsobí dvojnásobné náklady. Důvod: Silikon nanesený na prohnuté spodní straně nosné desky se nerovnoměrně rozmaže, což vede k netěsnosti.

Těsnicí pás na olejové vaně by měl mít 2 mm, doba odvětrání v délce 10 minut by měla vždy dostačovat – samozřejmě v závislosti na teplotě a vlhkosti vzduchu, kterou silikon Dirko HT potřebuje k síťování.

Pozornost je třeba věnovat i dodržení utahovacích momentů pro šrouby olejové vany. M6 = 10 Nm, M8 = 25 Nm a M10 = 40 Nm.

Dalším důvodem pro netěsnost je silikon nanesený na kryt držáku. To v důsledku vede k tomu, že nastříkané těsnicí chlopně se na držáku buď prohnou nebo promáčknou. V zásadě se zde nepoužívá tekutá těsnicí hmota.

Silikon se ve všech směrech dostane až do spáry vlastního hřídelového kroužku, kde je usazena pružina. Pružina tím pádem již nemůže zajišťovat správný přítlak na klikový hřídel. Následkem je únik oleje.

Stejně jako u olejové vany je třeba také u upevnění hřídelového kroužku věnovat pozornost pořadí utahování a točivému momentu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!