KYB: Před cestou na dovolenou zkontrolujte podvozek vozidla

28. června 2021, 13:28

Blíží se červenec, je tady sezóna dovolených a výletů, i když v letošním roce z části omezená díky dopadům Covidu. Většina z vás bude raději volit individuální dopravu autem před veřejnou dopravou, což je asi z epidemiologického hlediska nejlepší. Proto je velmi důležité nechat zkontrolovat váš vůz, aby vás na dovolené nezastihla nějaké neočekávaná nepříjemnost.

pružina KYB

Na delší cestu k moři nebo do jiných evropských destinací je potřeba Váš automobil náležitě připravit a nechat jej odborně prohlédnout v servisu. Každý automechanik se určitě zaměří na kontrolu všech náplní, stíračů, funkčnost klimatizace a podobně. Občas se ale zapomíná na kontrolu závěsu kola (tlumiče, prachovky, horního uložení a pružiny), což by tak rozhodně nemělo být.

Zde bychom uvedli jeden příklad, jenž se stal jednomu ze zákazníků. Na cestu k moři si půjčil od známého větší pohodlnější automobil, do něhož se s rodinou snáze naskládali. Cesta k moři ubíhala příjemně a cestou za deštivého počasí si udělali pauzu, kterou si zpříjemnili návštěvou historického města při cestě. Během jízdy po městě však řidič zpozoroval výraznou změnu při řízení vozidla, zejména schopnost tlumit nárazy na jednom kole přední nápravy. Při pohledu na vozidlo z vnějšku bylo jasné, že daný závěs kola je výrazně snížený. Tedy padlo podezření, že se něco stalo se vzpěrou závěsu kola. Proto raději navštívili nejbližší autoservis, kde diagnostikovali prasklou pružinu zavěšení, která bohužel praskla tak nešikovně v její polovině, že tlačila na brzdovou hadici a hrozilo její poškození viz obrázek. Oprava byla zcela nevyhnutelná! Rodina si vzala na jednu noc náhradní ubytování a druhý den pokračovali v cestě. Naštěstí vše dobře dopadlo.

Prasklá pružina zavěšení
Prasklá pružina zavěšení

Nechte si prosím pro vaši bezpečnost odborně zkontrolovat stav závěsů kola vašeho vozidla před cestou na dovolenou, vyhnete se tak neočekávaným komplikacím, a hlavně bezpečně dojedete do cíle. Pokud při preventivní prohlídce vašeho vozu automechanik najde nějakou součást zavěšení poškozenou nebo opotřebovanou, vyberte si kvalitní produkty značky KYB, jednoho z největších výrobců podvozkových dílů na světě. Na díly KYB se můžete spolehnout.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!