MS Motorservice: Snímače diferenčního tlaku pro aftermarket

3. září 2021, 11:59

Společnost MS Motorservice International GmbH rozšířila své portfolio produktů o snímače diferenčního tlaku. Vedle lambda sond a snímačů teploty spalin je to třetí inovativní skupina produktů v oblasti snímačů spalin, které tento specialista na výrobu náhradních dílů nabízí v osvědčené kvalitě Pierburg.

V současnosti je k dispozici 19 dostupných výrobků, které již dnes umožňují pokrytí světového vozového parku takřka 90 milionů vozidel. A toto portfolio se neustále rozšiřuje.

Snímače diferenčního tlaku

Zatímco se některé snímače diferenčního tlaku výrobců vozidel dodávají pouze jako kompletní modul s dalšími komponentami jako např. hadicemi nebo držáky, je možné u společnosti Motorservice snímače objednat samostatně jako jednotlivou komponentu. Předností je, že v případě výpadku nemusí být vyměněn celý modul – je to ekologičtější a šetří náklady.

Funkce

Nejčastějším použitím snímačů diferenčního tlaku je určení stavu nabití filtru sazí vznětového motoru. Jejich pomocí je možné určit také to, zda je např. vzduchový filtr nebo chladič EGR zanesený nebo ucpaný. Snímač kromě toho zpravidla měří tlakový rozdíl před a po komponentě, a tím způsobenou tlakovou ztrátu. Zřídka se měří také tlaková ztráta k tlaku okolního vzduchu. Díky přísnějším emisním předpisům jsou však snímače diferenčního tlaku častěji instalovány také ve vozidlech se zážehovým motorem u filtrů pevných částic.

Snímač je tvořen dvěma komorami, které jsou navzájem odděleny prvkem Piezo. Ten citlivě reaguje na tlak a tlakový rozdíl přeměňuje na elektricky měřitelné hodnoty. Je-li snímač defektní, pak nelze např. určit stav nabití filtru částic. To může způsobit, že nedochází k jeho regeneraci a dojde k nevratnému poškození. V nejhorším případě může kromě ztráty výkonu a nákladné výměně filtru částic dojít také k poškození jiných dílů výfukové soustavy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!