KYB: Jakým směrem se ubírá vývoj tlumičů pérování a obecně zavěšení kol u osobních vozidel?

27. září 2021, 11:18

KYB má více než 100 let zkušeností s hydraulikou a díky tomu se pyšní obrovskou škálou znalostí a zkušeností. To zahrnuje fyzické vyhodnocení jízdního komfortu a charakteristik od zkušených řidičů, technologii předvídání chování vozidla prostřednictvím počítačových simulací, statistickou analýzu a další. KYB nyní využívá umělou inteligenci nové generace k urychlení a zlepšení analýzy obrovského množství dat shromážděných během vývoje, testování a výroby produktu.

KYB produkty

KYB vyvinula technologii ProsmoothTM a technologii úpravy hydraulické kapaliny. Byly provedeny experimenty s řízením až se 600 různými kombinacemi oleje a komponentů, aby se shromáždilo obrovské množství dat, spolu s hodnotícími zprávami zkušených testovacích techniků. Připravili hydraulickou kapalinu tlumiče a kluzné díly s různými vlastnostmi, mnohokrát vyměnili komponenty a fyzicky vyhodnotili vozidla v reakci na vkus a požadavky zákazníků.

Rozdíl mezi fyzickým hodnocením a skutečným chováním vozidla byl analyzován za účelem stanovení vztahu mezi hodnocením zkušebního stavu, hodnocením jednotlivých komponent a hodnocením prvků. Zjistili hlavní příčinu třecích charakteristik, které ovlivňují pocit z jízdy, což vedlo ke spuštění KYB ProsmoothTM. Tření vnitřního tlumiče je řízeno pomocí nově vyvinutých materiálů pro kluzné díly a technologií variabilního nastavení přísady hydraulické kapaliny. Tento produkt poskytuje jak luxusní jízdu, tak vynikající zatáčení.

Tuto technologii s velkým citem pro jízdu na silnici a trakci původně použilo oddělení KYB Motorsports, kde zvýšilo výkon závodních tlumičů. Zavedení technologie umělé inteligence od společnosti KYB znamená, že můžeme testovat ještě více, rychleji a přesněji shromažďovat a analyzovat více datových bodů, což našim technikům poskytne přehled, jak tento špičkový produkt ještě více vylepšit.

KYB ProsmoothTM

Jaké budoucí trendy KYB vidí u výrobců vozidel?

Obrovský počet SUV vozidel, vzestup autonomního řízení a také velký nárůst elektrických vozidel tlačí výrobce ke změně názoru na tlumiče pérování. Pro mnoho výrobců vozidel se nyní pohodlí stává prioritou.

Kromě toho není redukce hmotnosti tak důležitá jako před několika lety, a to kvůli zvýšené účinnosti vozidla a počtu vozidel, která jsou nyní buď plně elektrická, nebo vybavená hybridní technologií. U elektrických vozidel je také faktorem velikost zavěšení, a to vzhledem k velikosti a poloze baterií, jak je patrné z nedávné spolupráce mezi KYB a firmou REE na vytvoření zavěšení kol.

U základnějšího segmentu vozidel můžeme předvídat implementaci pasivních přídavných systémů, jako jsou ADC (systémy závislé na frekvenci) a hydraulické dorazy (progresivní hydraulické dorazy), což je nedávno oceněný výrobek KYB pro PSA. U vozidel středního segmentu by bylo trendem použití variabilního tlumení v jednoduchých konfiguracích (dvě tlumící charakteristiky vybrané automaticky nebo ručně) a u vyšších tříd vozidel se budou více vyskytovat systémy jako KYB Intelligent Damping Control v kombinaci s technologií skenování silnic, jak je vidět na nedávném vývoji OE společnosti KYB s Lexus, Toyota a PSA.

Dalším krokem je aktivní zavěšení kola, i když hromadná implementace této technologie není ještě na spadnutí. Toto aktivní odpružení poskytuje mnoho různých funkcí. Například: ovládání vibrací, řízení polohy, které omezuje náklony karoserie, potápění při brzdění a záklon při akceleraci, seřízení výšky karoserie pro maximální aerodynamickou účinnost.

 KYB produkt

KYB spolupracuje na vývoji zcela nové modulární platformy pro elektro auta

KYB Corporation zahájila strategické partnerství s izraelskou společností EE Automotive (REE), která se obrátila na KYB s cílem vyvinout možnosti zavěšení kol pro své budoucí platformy elektrických vozidel (EV).

KYB má bezkonkurenční poloaktivní a aktivní systémy odpružení kol, které posílí platformu EV nové generace REE. To poskytne svobodu designu a nákladově efektivní a modulární řešení pro e-mobilitu. Kombinace KYB znalostí o odpružení podvozku a průkopnické technologie REE na platformách elektrických vozidel způsobí revoluci v designu elektrických aut.

REE usiluje o to, aby se integrovalo do závěsu kola řízení, odpružení, elektromotor a brzdový systém. Zapojení KYB do projektu spočívá vy vývoji vhodného odpružení celého systému závěsu. Tomu se říká REEcorner – každý roh je zcela nezávislý a je poháněn nejmodernější ECE REEboard, která ovládá pokročilou technologii x-by-wire. Tato technologie umožňuje extrémní modularitu, protože každý roh může být přizpůsoben jakýmkoli požadavkům vozidla, což vede k optimální kompatibilitě, účinnosti a nižším nákladům.

REEboard je zcela plochá, rozšiřitelná a modulární platforma. Umožňuje neomezené konfigurace karoserie s úplnou volností designu a větší efektivitou prostoru. Protože není nutné navrhovat novou platformu pro každý typ vozidla, šetří to velké náklady a čas. Poskytuje větší objem při menším půdorysu, aby přepravil více baterií v šasi.

Toto partnerství je poprvé, kdy KYB spolupracovala na platformách EV s technologickou společností.

Kazunori Masumoto, generální ředitel strojírenské centrály v divizi KYB Automotive Component Business, vysvětluje: „KYB má bohaté zkušenosti s vývojem a výrobou pokročilých systémů odpružení. Podporuje tím potřeby ekosystému mobility zítřka.“

Spoluzakladatel a generální ředitel REE Daniel Barel komentoval: „Společnost REE s potěšením vítá KYB v naší jedinečné síti globálních strategických automobilových partnerů a přináší odborné znalosti světové úrovně v pokročilých systémech zavěšení. Technologie KYB bude hrát klíčovou roli v rychlém rozvoji naší EV architektury nové generace, jenž inovuje elektrické vozidlo pomocí zcela ploché, rozšiřitelné a plně modulární platformy, pro budoucí e-mobilitu.“

Více informací naleznete na stránkách firmy KYB Europe.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!