Málo svítíš, špatně vidíš aneb Jak správně svítit?

20. října 2021, 9:49

Správné osvětlení vozidel vede především během podzimních a zimních měsíců k výraznému zvýšení bezpečnosti účastníků silničního provozu. Proto by měla každá bezpečná jízda začínat nejenom čistými skly auta, ale i čistými světlomety a případně správnými brýlemi pro řidiče s rovněž čistými skly – a samozřejmě kontrolou všech světel.

Výměna světlometu

 V rámci hesla „Vidět a být viděn“ vždy před jízdou zkontrolujeme funkčnost světlometů, nejen čelních a směrových, ale i koncových a brzdových. Tato kontrola by se měla stát jedním z pravidelných rituálů před jízdou. Světlomety rovněž necháváme pravidelně, a to minimálně jednou za rok, odborně seřídit a zkontrolovat v servisu.

Optimálně seřízené světlomety by měly maximum světla vrhat do vzdálenosti 40 m před automobilem. Čistě vymezený světelný kužel by pak měl soustřeďovat světlo 75 až 100 m před vozidlo, kde ho řidič nejvíce potřebuje pro zaznamenání překážek. Dosvit do vzdálenosti až 200 a více m je zcela optimální. Jen pokud budete mít správně seřízené světlomety, můžete včasně zaznamenat případné překážky na cestě, nebezpečí, nebo nestandardní dopravní situace. Správné osvětlení také umožní vidět dobře na dopravní značky, cyklisty i chodce a umožní včas a bezpečně reagovat. Se stejnou frekvencí by měli na kontrolu svého zraku dorazit i řidiči – a to buď k očnímu lékaři, nebo optometristovi.

Další důležité pravidlo: do světlometů kupujte kvalitní a správné autožárovky a jejich výměnu provádějte vždy v páru. To znamená, že pokud nám přestane svítit jedna z žárovek, automaticky vyměníme žárovku i ve druhém světlometu. Je totiž velmi pravděpodobné, že brzy přestane svítit i ta druhá. Navíc v průběhu svého života žárovky postupně ztrácejí na intenzitě, slábnou. A aby svítily obě žárovky stejně jasně, musíme vyměnit obě dvě. Proto se také doporučuje s sebou vozit náhradní pár vhodných autožárovek.

Vidět a být viděn

To samé platí pro výbojky, v tomto případě se ale doporučuje nechat výměnu na autoservisech. Automobil jen s jedním funkčním světlem může ve tmě působit jako motocykl. Řidiči mají aktuálně v rámci každoroční kampaně Vidět a být viděn možnost využít podzimní nabídku koupě kvalitních žárovek Osram za zvýhodněnou cenu, a to v období od poloviny října do poloviny listopadu.

A nezapomínejme, svítit za jízdy je povinné! Světlomety se však nerozsvěcí automaticky u všech vozů, proto je vždy před jízdou dobré překontrolovat, zda máme světla opravdu zapnutá. Většině vozů s automatickým denním svícením navíc svítí světla pouze vepředu, vzadu není vozidlo osvětlené. Vozidlo se tak ze zadního pohledu např. v hustém dešti nebo mlze stává doslova neviditelným!

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!