Fiskální rok 2021: Bosch zvýšil tržby a zisk

14. února 2022, 13:40

Skupina Bosch ve fiskálním roce 2021 výrazně zvýšila obrat a zisk. Celkový obrat se podle předběžných údajů zvýšil o 10 % na 78,8 miliardy eur. Po očištění o vliv směnných kurzů se obrat technologické a servisní společnosti zvýšil o 11 procent. Zisk před úroky a zdaněním (EBIT) se zvýšil o více než polovinu a dosáhl 3,2 miliardy eur. Provozní marže EBIT se proto očekává kolem 4 procent ve srovnání s 2,8 procenty v předchozím roce.

„Naše podnikání se v roce 2021 vyvíjelo výrazně lépe, než se očekávalo,“ uvedl Dr. Stefan Hartung, předseda představenstva společnosti Bosch, u příležitosti zveřejnění předběžných hospodářských výsledků. „Podařilo se nám překonat naše prognózy – navzdory mnoha výzvám, jako je nákladová zátěž způsobená výpadky v zásobování nebo nárůstem cen surovin.“

Rozhodující vliv na obchodní úspěch měla také solidarita v době bez možnosti sociálního kontaktu. „Rád bych poděkoval našim zaměstnancům za jejich nasazení a našim zákazníkům, dodavatelům a obchodním partnerům za jejich důvěru,“ řekl Hartung a doplnil, že společně s globálním týmem Bosch chce pokračovat ve vývoji technologií „Stvořených pro život“, které jsou odpovědí na současné výzvy. „Bosch je technologickým průkopníkem v mnoha oblastech – a mělo by to tak zůstat i v budoucnu.“

Za tímto účelem společnost nadále investuje velké částky do důležitých oblastí budoucího růstu, včetně celkové částky ve výši zhruba jedné miliardy eur do mikroelektroniky a elektromobility jen v letošním roce. Současně se Bosch stále více zaměřuje na partnerství, jako je nedávno oznámená spolupráce s Volkswagenem v oblasti automatizované jízdy.

Bosch prosazuje ochranu klimatu – růst prostřednictvím elektrifikace

Společnost Bosch se zavázala k cílům EU stanovených v Zelené dohodě (Green Deal) a ve svých obchodních oblastech již požadavky na ochranu klimatu ve velké míře uplatňuje: Bosch je se svými 400 pobočkami po celém světě od jara 2020 klimaticky neutrální a pracuje na snížení emisí CO2 v celém dodavatelském řetězci o 15 % do roku 2030 – od nákupu až po používání produktu. Podle předsedy představenstva je stále větší část byznysu spojená s elektrifikací

„Díky elektromobilitě generujeme miliardové tržby, rosteme také dvouciferným tempem s tepelnými čerpadly pro domácnosti – a elektrické pohony si nacházejí cestu do průmyslové techniky,“ řekl Hartung, který společnost vidí v silné pozici. „Bosch převádí ochranu klimatu na růst.“ Společnost je příkladem toho, jak může transformace na klimaticky neutrální ekonomiku uspět ekologicky i ekonomicky.

Udržitelná mobilita – růst automobilové a průmyslové techniky

Společnost Bosch využívá další růstový potenciál v oblasti elektromobility: Od konce roku 2021 společnost vyrábí čipy z karbidu křemíku (SiC), které mohou prodloužit dojezd elektromobilů až o šest procent. Podle výzkumníků trhu ze společnosti Yole se očekává, že jen v příštích třech letech poroste celý trh se SiC v průměru o 30 % ročně na více než 2,5 miliardy amerických dolarů. Spolkový ministr hospodářství a ochrany klimatu Dr. Robert Habeck nedávno navštívil německý závod v Bambergu, aby se dozvěděl více o průmyslové výrobě stacionárního palivového článku (Solid Oxide Fuel Cell, SOFC). Svou technologií SOFC přispívá Bosch k přechodu na novou energetiku a otevírá si další obchodní možnosti. Společnost Bosch investuje do roku 2024 více než 400 milionů eur do technologie SOFC a ve stejném období dalších 600 milionů eur do mobilních palivových článků.

Společnost vstoupila také do oblasti výrobních technologií pro výrobu baterií. Business s potenciálem: Podle společnosti roste celosvětový trh s bateriemi až o 25 % ročně. Společně s koncernem Volkswagen se zabývá industrializací výrobních procesů bateriových článků. Odborníci považují společné plány za důležitý krok na cestě ke klimaticky neutrální mobilitě a sériové výrobě udržitelných baterií.

Mobilita, kde dominuje software – dvouciferný růst na miliardovém trhu

Společnost Bosch chce také dosáhnout růstu a rozšířit svou pozici v oblasti vývoje softwaru pro vozidla. V současné době dodává divize Mobility Solutions již více než 200 milionů řídicích jednotek s vlastním softwarem pro vozidla po celém světě. Očekává se, že trh se softwarem pro automobilový průmysl dosáhne do roku 2030 objemu přibližně 200 miliard eur.

Bosch bude na tomto trhu růst dvouciferným tempem,“ řekl Dr. Markus Heyn, člen představenstva a nový předseda divize Mobility Solutions společnosti Bosch. „V neposlední řadě tak budeme těžit z proměny automobilu v internetové centrum.“

Podle Heyna k tomu Bosch již nastavil strategický kurz. V polovině roku 2022 Bosch sloučí portfolio softwaru pro vozidla nezávislého na aplikacích do své dceřiné společnosti ETAS. Jejím cílem bude nabízet software pro vozidla, middleware, cloudové služby a vývojové nástroje, které lze použít napříč všemi oblastmi. Navíc v nové obchodní jednotce Cross-Domain Computing Solutions se vytváří specifický software pro vozidla se speciálním hardwarem, například pro asistenci řidiče a automatizovanou jízdu. V této oblasti se Bosch na konci ledna 2022 dohodl na komplexní spolupráci se softwarovou dceřinou společností koncernu Volkswagen, firmou Cariad.

Obchodní vývoj v roce 2021 – všechny divize zvýšily obrat

Skupina Bosch nejenže zvýšila svůj celkový obrat ve srovnání s předchozím rokem, ale také překročila předkrizovou úroveň roku 2019.

„Široké portfolio činností společnosti v různých odvětvích a regionech se opět vyplatila,“ řekl Dr. Markus Forschner, výkonný a finanční ředitel společnosti Bosch. „Všechny divize zvýšily svůj obrat navzdory globálním problémům s dodávkami.“

Největší a nejziskovější obchodní oblast Mobility Solutions výrazně rostla, i když okolní vlivy ve čtvrtém čtvrtletí podnikání brzdily. Obrat se zvýšil o 7,5 % na 45,4 miliardy eur, a to navzdory nedostatku čipů, který měl obzvláště silný dopad na automobilový průmysl. Po očištění o kurzové vlivy se jedná o nárůst o 7,9 %. Obchodní oblast Průmyslová technika těžila především z oživení ve strojírenství a dosáhla obratu ve výši 6,1 miliardy eur. Nárůst činil 20 % v nominálním vyjádření i po očištění o kurzové vlivy. Obrat se tak vrátil na předkrizovou úroveň, uvedl šéf financí. V obchodní oblasti Spotřební zboží byla opět silná poptávka po výrobcích pro dům a zahradu. Obrat dosáhl 21 miliard eur, což je výrazně nad úrovní před krizí. Nárůst o 13 % činí po očištění o kurzové vlivy 15 %. V obchodní oblasti Energetika a technika budov se obrat zvýšil o 11 procent na 5,9 miliardy eur, přičemž po očištění o kurzové vlivy se jedná o růst o 12 procent.

Výhled na rok 2022 – nejistota brzdí světovou ekonomiku

Bosch se připravuje na globální ekonomický růst o 4 až 4,5 procenta v roce 2022 ve srovnání s přibližně 5,5 procenty v roce 2021. Navzdory působivému pokroku v očkování v mnoha zemích společnost očekává, že Covid-19 bude mít i v roce 2022 velký dopad na sociální a ekonomický život. Také přetrvávající problémy s dodávkami a rostoucí ceny surovin, meziproduktů a dopravy budou mít silný dopad na světovou ekonomiku a ovlivní podnikání mnoha odvětví, zejména automobilového průmyslu. Výrazný nárůst inflace v mnoha odvětvích a regionech rovněž výhled negativně ovlivňuje. Za předpokladu, že nedojde k dalším narušením obchodního prostředí, očekává skupina Bosch v roce 2022 růst obratu a provozní marži EBIT minimálně na úrovni předchozího roku.

Navzdory náročným rámcovým podmínkám Forschner věří: „Společnost Bosch má silný finanční základ pro investice do důležitých strategických oblastí a pro pokračování v nastoupeném kurzu.“

Cílem zůstává růst rychleji než trh v odvětvích a regionech, které jsou pro Bosch důležité.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!