Bezpečná jízda s certifikovanými produkty Textar

21. března 2022, 12:45

Použití nekvalitních součástek v brzdových systémech může být riskantní a mít tragické následky. V zájmu zajištění bezpečnosti všech účastníků silničního provozu jsou výrobci náhradních dílů v Evropě povinni dodržovat normu kvality ECE-R90.

Produkty Textar

Norma ECE-R90 představuje od roku 1999 standard kvality pro brzdové destičky dostupné na nezávislém trhu s náhradními díly. V listopadu 2016 byla rozšířena na brzdové kotouče a bubny pro osobní a dodávkové automobily registrované po tomto datu. Co to znamená? Aby mohli výrobci dodávat tyto výrobky na aftermarket, musí jejich kvalitu ověřovat dlouhodobými a nákladnými testy. Společnost TMD Friction, která vlastní značku Textar, investuje více než 1 milion eur ročně, aby svým zákazníkům zajistila co nejširší nabídku certifikovaných výrobků.

ECE-R90: Ověřená kvalita OE

Aby mohl být náhradní díl schválen podle normy ECE-R90, musí projít určitými testy. V případě brzdového kotouče patří k nejdůležitějším zkouškám kontrola odolnosti proti popraskání a test pod velkým zatížením. Dalším krokem v certifikačním procesu je porovnání brzdného účinku náhradního kotouče s výsledky testů výrobků originálního vybavení. Rozdíl v brzdné dráze nesmí být větší než 10 %.

Zkoušky mají potvrdit, že se náhradní díl neodchyluje od kvality originálního výrobku (OE), a odůvodnit tak vyšší ceny náhradních dílů vyráběných prémiovými výrobci, jako je Textar.

Brzdový kotouč Textar

„Pro společnost TMD Friction, jednoho z předních výrobců prémiových brzdových technologií, jsou výkon, bezpečnost a komfort na prvním místě. Abychom vyhověli stále rostoucím požadavkům trhu, využíváme našich rozsáhlých zkušeností v oblasti originálních dílů a vyvíjíme produkty, které odpovídají továrnímu vybavení (OE). Testy našich náhradních dílů překračují zákonné požadavky z hlediska brzdného výkonu, životnosti a jízdního komfortu. Kromě toho bylo mnoho našich brzdových kotoučů pro starší modely vozidel, které měla značka Textar v sortimentu  již před platností normy ECE-R90, podrobeno rozsáhlým testům a nyní ji také splňují,“ zdůrazňuje Vincenzo Di Caro, Senior Manager Vehicle Programme ve společnosti TMD Friction.

Označení pro vyšší bezpečnost

Výrobky s certifikátem R90, které mají oprávnění nahrazovat originální brzdové díly, mají jasně viditelnou kontrolní značku. Skládá se z kroužku s písmenem „E“ a identifikačním číslem schvalovací země, a také ze sledu čísel a číslic začínajících „90R“. Díky tomu mají automechanici a řidiči jistotu, že si vybrali kvalitní výrobky. Za prvé není montáž a používání necertifikovaných dílů v novějších vozidlech povolena. A za druhé jejich používání může ohrozit bezpečnost silničního provozu.

Vincenzo Di Caro„Automechanici by měli vždy používat kvalitní náhradní díly od renomovaných výrobců. Kromě toho by měli své zákazníky informovat o rizicích spojených s rádoby výhodnými nabídkami na internetu. Levné náhradní díly pocházejí z neznámých zdrojů a nesplňují potřebné normy kvality, což může mít vážné důsledky pro bezpečnost silničního provozu,“ upozorňuje Vincenzo Di Caro. Specialisté společnosti TMD Friction, pod kterou značka Textar patří, během svých školení vždy nabádají pracovníky nezávislých autoservisů, aby se zdrželi montáže necertifikovaných brzdových dílů bez zkušební značky. I když jsou schváleny pro použití ve starších modelech.

„U levných padělaných výrobků brzdové destičky a kotouče k sobě správně nepasují. To může mít za následek snížení brzdné účinnosti, což následně vede k nadměrnému opotřebení třecího materiálu. Kromě toho mohou mít tyto výrobky sníženou životnost, nosnost a odolnost proti popraskání. Nerovný povrch brzdových kotoučů zase může výrazně ovlivnit jízdní komfort tím, že způsobuje vibrace při brzdění. V nejhorším případě může dojít k uvolnění šroubů kola,“ vyjmenovává Vincenzo Di Caro, Senior Manager Vehicle Programme ve společnosti TMD Friction.

Možné důsledky používání necertifikovaných výrobků ukazují, jak důležité jsou vysoce kvalitní náhradní díly pro bezpečnost účastníků silničního provozu. Tyto součástky jsou také klíčové pro bezpečnostní systémy, jako je ESP, protože pouze se správně fungujícím brzdovým systémem mohou správně fungovat také ony.

Další informace o produktech značky Textar naleznete na internetových stránkách.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!