Čeští řidiči mohou legálně instalovat už i LED H4 autožárovky

19. ledna 2023, 10:32

Od poloviny ledna se pro Českou republiku rozšířily možnosti legální instalace LED žárovek do automobilových světlometů starších vozů. Radovat se nově mohou majitelé vybraných vozů s původně dvouvláknovými halogenovými žárovkami H4.

OSRAM NIGHT BREAKER LED H4

Prvními schválenými LED světelnými zdroji H4 jsou, podobně jako v případě technologie H7, OSRAM NIGHT BREAKER LED H4. Jedná se o další průlom na poli automobilového osvětlení, kdy dvouvláknový žhavený zdroj může být nahrazen 1:1 technologií LED, a to zcela legálně a bez nutnosti zápisu do velkého technického průkazu. Podmínkou je instalace do vozů s Ministerstvem dopravy schválenou technickou způsobilostí č. 3811 a podle dalších pravidel uvedených na webové adrese led-legalne.cz.

Výhodou při instalaci legálních „LED žárovek“ H4 je to, že tyto zdroje nevyžadují žádné speciální elektrické příslušenství jako jsou přídavné odpory nebo řídící jednotky. Současně fungují jako dálková a potkávací světla, takže není potřeba kupovat zdrojů více. Řidiči je mohou vyměnit jednoduše jako halogenky, a to opravdu kus za kus. LED žárovky je možné montovat svépomocně, avšak je nutné důkladně zkontrolovat dané vozidlo a schvalovací číslo světlometů, které se musí přesně shodovat s údaji uvedenými na seznamu schválených vozidel. Po montáži je nutné nechat oba přední světlomety odborně zkontrolovat, případně seřídit, s pomocí regloskopu, aby nedocházelo k oslnění ostatních účastníků silničního provozu. Podobně jako u LED H7 je nutné mít i po instalaci LED H4 pro účely STK na světlometech vylepený štítek s uvedeným číslem schválení, který je dodávaný v balení spolu s LED žárovkami.

Nová „LED žárovka“ NIGHT BREAKER LED s chladně bílým světlem podobným dennímu světlu osvítí vozovku s až o 230 % vyšším jasem, výrazně vyššími kontrasty a větším dosvitem. Její použití tak pomáhá snížit riziko dopravních nehod zaviněných nedostatečným osvětlením vozidel. A navíc posouvá vzhled vozidla na vyšší úroveň. V porovnání s běžnými halogenovými žárovkami je LED žárovka lepší i co do odolnosti proti vibracím a má až 5× delší životnost, takže s ní lze najet mnoho tisíc kilometrů bez jakéhokoliv servisního zásahu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 25. ledna 2023, 7:52 0 -1

Ale ne do všech vozů. Např. Honda není na seznamu vozidel, kam lze led žárovky instalovat. Seznam vozů je dost omezený. Za mne palec dolů s takovou legislativou.

Odpověď