Osram představuje týden kontroly a seřízení světlometů opět zdarma

26. září 2023, 10:02

V týdnu od 2. 10. do 6. 10. 2023 proběhne jubilejní desátý ročník mezinárodní preventivně bezpečnostní akce Vidět a být viděn, která je zaměřena na odbornou kontrolu a seřízení světlometů motorových vozidel. Do projektu je zapojeno téměř 500 servisů ze všech krajů republiky. Zdarma se letos budou seřizovat světlomety vozidel s legálními LED světelnými náhradními zdroji H4 nebo H7.

Ve výše uvedených dnech si mohou všichni motoristé s legálně nainstalovanými LED žárovkami NIGHT BREAKER LED nechat zdarma zkontrolovat a případně seřídit světlomety svých vozů ve vybraných servisech po celé České republice, které disponují regloskopem (profesionální přístroj na správné seřízení světlometů automobilu). Aktuální informace o zapojených servisech naleznou všichni zájemci na webových stránkách videt-a-byt-viden.cz.

Letošní akce Vidět a být viděn probíhá současně ve stejném termínu také na Slovensku a je zaměřena na legálně instalované LED světelné zdroje – NIGHT BREAKER LED. Těmi lze ve vybraných typech vozidel, uvedených na led-legalne.cz, nahradit klasické halogenové autožárovky H4 a H7. Nedílnou součástí jejich legální instalace je však kromě jiného i následné odborné seřízení. Bohužel, při výměně světelných zdrojů svépomocí je tento důležitý krok často opomíjen a při svícení pak může docházet k oslňování protijedoucích řidičů. Vzhledem k tomu, že světlo LED žárovek je velmi jasné, intenzivní a výrazně chladně bílé, je možnost oslnění ještě vyšší.

„Z dlouhodobých statistik jasně vyplývá, že procento nehod způsobených oslněním nebo špatným osvětlením není zanedbatelné. Konkrétně se každoročně stane v průměru téměř 50 dopravních nehod vlivem oslnění světlomety jiného vozidla, při kterých vyhasnou průměrně téměř dva lidské životy ročně,“ upřesňuje Tomáš Neřold, vedoucí Samostatného oddělení BESIP ministerstva dopravy ČR.

Proto je zvláště u LED žárovek seřízení světlometů velmi důležité. Akce Vidět a být viděn tak vychází vstříc všem, kteří tuto povinnost zanedbali anebo si s výměnou LED žárovek nevědí rady. Pokud si řidiči totiž nechají LEDky v servisech také nainstalovat, získají kromě prodloužené záruky 4 roky ještě jeden rok záruky navíc.

Cílem akce Vidět a být viděn je upozornit řidiče na rizika spojená s provozem vozidla, které nemá správně seřízené nebo funkční světlomety a také na nutnost pravidelné kontroly autožárovek nejen v hlavních světlometech ale i celého osvětlení motorových vozidel.

Partnery desátého ročníku akce Vidět a být viděn jsou:

Zásady legální instalace LED světelných zdrojů místo klasických halogenových žárovek:

  1. Instalace LED žárovek je možná pouze do čelních světlometů vozidel, které jsou v přesné shodě s vozidly uvedenými v seznamu kompatibility na led-legalne.cz.
  2. Musí se vyměnit vždy obě žárovky najednou.
  3. V případě složitější instalace je nutné instalovat rovněž montážní příslušenství, které musí být také v přesné shodě se seznamem kompatibility.
  4. Po instalaci LED žárovek je nutné na světlomety nebo v jejich těsné blízkosti vylepit štítek s číslem schválení. Štítek je přiložen v balení LED žárovek.
  5. Bezprostředně po instalaci LED žárovek je nutné světlomety nechat seřídit v odborném autoservisu, vybaveným regloskopem.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!