Inovace v osvětlení – takto budou svítit auta (blízké) budoucnosti

8. ledna 2024, 15:06

Společnost HELLA, jeden z předních výrobců osvětlení pro automobily, představila v německém Rustu inovace, které se brzy dostanou do nových modelů automobilů. Nová generace světlometů zvýší bezpečnost jízdy, ale zároveň se stane výzvou pro mnohé autoservisy, protože v některých případech budou vyžadovat konfiguraci.

Co očekávají výrobci automobilů od dodavatelů osvětlení?

HELLA je společnost, jejíž původ se pojí s osvětlovací technikou, jak napovídá i název značky. Osvětlení je nejstarší divizí ve strukturách společnosti, což však na dnešním automobilovém trhu nehraje velkou roli. Výrobci automobilů dbají více na inovace než na tradici. Důležitým trendem na trhu s osvětlením je dnes personalizace a individualizace. Všechny nové produkty musí být také v souladu s vizí udržitelnosti.

Podobně jako mnoho jiných systémů ve vozidlech bude i osvětlení v blízké budoucnosti do značné míry digitalizováno. V mnoha automobilech, které již nyní jezdí po silnicích, řídí osvětlení počítač, ale ve světlometech budoucnosti bude jeho role ještě větší.

HELLA Solid State Lighting (SSL HD)

Před několika lety byly na trhu s osvětlením novinkou světlomety s několika světelnými zdroji, které umožňovaly vypnout část světelného pole, aby neoslňovalo řidiče přijíždějící z protisměru, a zároveň poskytovaly řidiči dlouhé a široké zorné pole. Nový systém polovodičového osvětlení (SSL HD) společnosti HELLA je dalším zdokonalením této koncepce. V něm jsou tzv. dlouhá světla tvořena mikrodiodami, z nichž každá může být aktivována samostatně. To umožňuje velmi přesné řízení osvětlení a minimalizuje riziko oslnění. Nabízí však i další možnosti. Světlomety SSL HD lze kombinovat se senzory odpovědnými za detekci nebezpečí na silnici a například jasněji osvětlit překážku (např. srnu stojící u silnice). Řešení společnosti HELLA bylo oceněno na nedávném veletrhu CES 2023.

HELLA FlatLight

Tato inovace přispívá k bezpečnosti méně, ale také reaguje na určitou poptávku na trhu. Tou je požadavek na personalizaci a individualizaci vozidel.

Světla FlatLight mohou svítit různými barvami a mít různé tvary. Každou světelnou jednotku lze samostatně přepínat a vytvářet tak rozmanité nasvětlení. Vozidlo vybavené světly FlatLight může například zobrazovat logo výrobce vozu, ale také například nápis nebo design vytvořený řidičem. To bude možné pravděpodobně pomocí speciální aplikace v chytrém telefonu nebo na centrálním displeji vozidla. HELLA FlatLight lze použít jak v zadních, tak v předních světlometech.

Výrobce vidí prostor pro uplatnění svého nového řešení zejména v elektromobilech, kde absence přední masky chladiče otevírá designérům nové pole působnosti.

Další inovace osvětlení od společnosti HELLA

Kromě výše uvedených novinek se HELLA pochlubila také inovativním technickým nátěrem, který lze aplikovat například na světlomety. Tento povlak je schopen regenerovat vlivem slunečního záření a vyhladit tak škrábance nebo stopy po nárazech kamínků.

HELLA hodlá na své světelné produkty umisťovat také nové QR kódy. Naskenováním kódu se dostanete na stránku obsahující veškerou dokumentaci k výrobku.

Výrobce rovněž ujistil, že všechna nová řešení pro OE, jako jsou SSL HD a FlatLight, budou krátce po uvedení na trh nabízena i na aftermarketu. Strategií společnosti HELLA je chtít být na aftermarketu se svými výrobky jako první.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!