Akumulátorové rázové utahováky E-Lion od společnosti Magneti Marelli – začínáme s TESTEM

26. ledna 2024, 10:31

Akumulátorové rázové utahováky, které jsou letošní novinkou značky Magneti Marelli, právě dorazily do naší redakce, respektive do spřáteleného autoservisu. Produktová řada E-Lion je reakcí na stále častěji vyjadřované potřeby automechaniků, kteří postupně přicházejí aku nářadí na chuť.

Není divu, že se automechanici stále častěji obracejí k aku nářadí. Výrobky tohoto typu mají stále lepší výkon, sílu a také dlouhou životnost baterie. Nabídnou tyto výhody i nové klíče Magneti Marelli E-Lion? Na našem trhu je prověříme jako první v rámci právě zahájeného testu.

Test akumulátorových rázových utahováků Magneti Marelli E-Lion

Test akumulátorových rázových utahováků Magneti Marelli E-Lion

Je však třeba říci, že na to nebudeme sami. Tipujeme, jakou váhu by mezi našimi pravidelnými čtenáři měl test nářadí, který by provedli samotní redaktoři, kteří se denně zabývají především ťukáním do klávesnice. Stejně jako v minulosti jsme i tentokrát oslovili spřátelený autoservis, jehož mechanici podrobí klíče co nejspolehlivějším testům. O jaký test se jedná? Jednoduše každodenní dílenské použití. Po tuto dobu budeme s pracovníky autoservisu v neustálém každodenním kontaktu, abychom mohli průběžně získávat připomínky a postřehy k provozu nářadí.

Test akumulátorových rázových utahováků Magneti Marelli E-Lion 2

Test rázového utahováku z doby před čtyřmi roky – kuriozita…

Za chvíli představíme technické vlastnosti testovaných klíčů E-Lion. Než se k tomu dostaneme, máme pro vás malou zajímavost. Přesně před čtyřmi lety jsme provedli podobný, redakční test výrobků Magneti Marelli – dílenských lamp a rázového klíče. Klíč, který jsme tehdy testovali, byl 1/2″ kompozitový T-Rex s utahovacím momentem 1280 Nm. Jednalo se o výrobek ekonomické třídy, který v té době usiloval o to, aby se kvalitou vyrovnal konkurenci vyšší třídy. Po testu zůstal klíč v autoservisu. Nyní jsme se zajímali o jeho další osud.

rázový utahovák Magneti Marelli T-Rex

Ukázalo se, že klíč je stále funkční, přestože uplynuly již čtyři roky! Jak vidíte na obrázku níže, už se moc nepodobá sám sobě z dob své největší slávy, ale speciální značky nenechávají nikoho na pochybách, že je to náš testovaný klíč. Je neustále používán na jednom ze stání. A používá se často, protože servis, kde zůstal, se zabývá hlavně opravami zavěšení a brzd a také výměnou pneumatik.

rázový utahovák Magneti Marelli T-Rex použitý

Technické parametry testovaných klíčů E-Lion

Nevíme, zda nové klíče Magneti Marelli budou mít podobnou životnost jako klíče T-Rex. Můžeme to vůbec očekávat od aku nářadí? Jak říká klasik – počkáme a uvidíme. Rozhodně se jedná o výrobky se zajímavými technickými parametry.

Všechny testované klíče mají bezuhlíkové motory s napětím 20 V. Jejich baterie mají ochranu proti přetížení. Výrobce ujišťuje, že krouticí moment generovaný klíči poskytuje stejný výkon jako tradiční pneumatický rázový utahovák (toto prohlášení samozřejmě ověříme). Každý model je dodáván v plastovém kufříku se sadou dvou lithium-iontových baterií a nabíječkou. Autoservis tak ihned obdrží plnohodnotné a k použití připravené zařízení. Když je jedna baterie v provozu, druhá může počkat, až na ni přijde řada, připojená k nabíječce.

akumulátorový rázový utahovák Magneti Marelli E-Lion

Jaká vlastnost baterií pro klíče E-Lion by mohla být pro mechaniky obzvláště zajímavá? Samozřejmě kompatibilita s jinými zařízeními. Automechanici v servisu, který bude zařízení testovat, si to okamžitě ověřili. Baterie jsou použitelné pro oblíbené utahováky Makita (i když je zde mírný rozdíl v napětí 20 V oproti 18 V). A naopak, baterie Makita se hodí do zařízení E-Lion. Bude možné klíče zakoupit také bez baterií nebo pouze s jednou baterií v balení? To zjistíme a informace poskytneme v druhém článku s vyhodnocením testu.

akumulátorový rázový utahovák Magneti Marelli E-Lion nabíječka

Výrobce popisuje nabíječku jako rychlou – to si samozřejmě také ověříme. Každý utahovák má osvětlený přepínač rychlosti a směru a také LED světlo pro osvětlení pracovního prostoru. Součástí výbavy klíčů je také funkce „STOP“, která zabraňuje poškození závitů. Po uvolnění šroubu se utahovák zastaví. Funkce se aktivuje/deaktivuje stisknutím tlačítka. Baterie mají podle prohlášení společnosti Marelli vydržet 1 000 nabíjecích cyklů. To se v našem několikatýdenním testu pravděpodobně nepotvrdí, ale… kdo ví, třeba se k této informaci někdy vrátíme.

Baterie mají zabudovaný indikátor nabití, který funguje i v případě, že nejsou připojeny ke klíči. To umožňuje rychlou kontrolu baterie a zamezuje situaci, kdy je vybitá baterie připojena k utahováku nebo naopak nabitá baterie k nabíječce.

akumulátorový rázový utahovák Magneti Marelli E-Lion baterie

Akumulátorový rázový utahovák E-Lion 1/2″ 620 Nm

Akumulátorový rázový utahovák E-Lion 1/2" 620 NmTento nejmenší klíč z rodiny E-Lion má upínání 1/2″ a udávaný maximální krouticí moment 620 Nm. Kapacita přiložených baterií je 4 Ah. Hlavní technické parametry výrobku vypadají pro klíč této velikosti slibně:

  • zesílená nástrčná hlavice
  • jmenovité napětí 20 V
  • kapacita baterie: 4 Ah
  • rychlost otáček 2700/2300 ot./min.
  • frekvence úderů: 3600/3100 úd/min.
  • povolovací moment: 620 Nm

Klíč váží 2,34 kg včetně baterie.

Akumulátorový rázový utahovák E-Lion 1/2″ 1700 Nm

Akumulátorový rázový utahovák E-Lion 1/2" 1700 NmTento klíč s výrazně vyšším povolovacím momentem váží 3,45 kg včetně baterie. Nabízí výběr ze tří rychlostí utahování. Dodává se samozřejmě se dvěma bateriemi včetně nabíječky. Vzhledem k poměru hmotnosti a krouticího momentu očekáváme, že tento klíč bude automechaniky testující výrobky používán nejvíce.

  • zesílená nástrčná hlavice
  • jmenovité napětí 20 V
  • kapacita baterie: 4 Ah
  • rychlost otáček 1800/1200/900 ot/min.
  • frekvence úderů: 2200/2000/1800 úd/min.
  • povolovací moment: 1700 Nm

Akumulátorový rázový utahovák E-Lion 3/4″ 2400 Nm

Akumulátorový rázový utahovák E-Lion 3/4" 2400 NmModel s hlavicí ¾“ je určen pro nejnáročnější práce, takže má povolovací moment 2400 Nm a je vybaven dvěma 8 Ah bateriemi. Stejně jako ostatní modely se dodává s rychlonabíječkou. Včetně akumulátoru váží 4,1 kg.

  • zesílená nástrčná hlavice
  • jmenovité napětí 20 V
  • kapacita baterie: 8 Ah
  • rychlost otáček 1900/1500/1200 ot/min.
  • frekvence úderů: 2500/1900/1100 úd/min.
  • pracovní krouticí moment: 1850/1250/950 Nm

Akumulátorový rázový utahovák E-Lion parametry

Test rázových utahováků Magneti Marelli E-Lion již začal. O jeho výsledcích vás budeme informovat za několik týdnů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!