I přes nepříznivé makroekonomické podmínky vykázal Unipetrol v druhém čtvrtletí zisk

23. července 2018, 16:11

Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol zveřejnila hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí roku 2018. Hospodářské výsledky byly negativně ovlivněny nepříznivým stavem makroekonomického prostředí, zejména výrazně rostoucí cenou ropy (meziročně +48 %) a z toho plynoucími nižšími maržemi v rafinérské (meziročně -34 %) i petrochemické části (meziročně -22 %).

Tržby činily 31,1 miliardy Kč, v meziročním srovnání se udržely na srovnatelné úrovni s minimálním poklesem o 44 milionů Kč. Provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) dosáhl výše 2,3 miliardy Kč, což představuje meziroční pokles o 4,2 miliard Kč (-64 %). Čistý zisk dosáhl hodnoty 2,9 miliardy Kč, meziročně klesl o 687 milionů Kč (-19 %).

Unipetrol se dohodl se zajistiteli na konečném vypořádání v částce 1,6 mld. Kč kompenzující ušlý zisk a škody za mimořádnou událost na etylenové jednotce v chemickém závodě v Litvínově ze srpna 2015. Celkové vyrovnání s pojistiteli dosáhne úrovně 12,2 mld. Kč. Investice za druhé čtvrtletí dosáhly výše 2,3 mld. Kč, přičemž směřovaly především do výstavby nové polyetylenové jednotky PE3, do plánované údržby a modernizace rafinérie Kralupy nad Vltavou a do modernizace čerpacích stanic Benzina.

V rámci segmentu downstream, který se skládá z rafinérské a petrochemické části, vykázala skupina Unipetrol v druhém čtvrtletí roku 2018 provozní zisk EBITDA LIFO ve výši 1,9 miliard Kč. V meziročním srovnání jde o pokles o 4,2 miliard Kč (-69 %). Dosažené výsledky byly negativně ovlivněny zejména nízkými maržemi z důvodu rostoucí ceny ropy na světových trzích. K meziročnímu růstu došlo v petrochemickém segmentu. Etylenová jednotka byla využita z 89 %. Prodej petrochemických produktů vzrostl v meziročním srovnání o 2 % na úroveň 511 tisíc tun. Rafinérská část výrobních kapacit byla využita na 77 %, objem zpracované ropy meziročně klesl o 22 % na 1,6 milionů tun, zejména kvůli plánované zarážce rafinérie v Kralupech nad Vltavou. Prodejní objemy rafinérských produktů meziročně klesly o 16 % na 1,5 milionů tun.

Konsolidované neauditované finanční výsledky skupiny Unipetrol (mil. Kč)

Konsolidované neauditované finanční výsledky skupiny Unipetrol

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!