Lidští roboti v automobilové továrně

9. srpna 2018, 15:18

Společnost Ford se rozhodla využít v několika továrnách na výrobu automobilů tzv. exoskelety, tzn. zařízení určené k podpoře svalů člověka při práci. Tvůrci tvrdí, že řešení může mít revoluční dopad na výrobní sektor nejen v automobilovém průmyslu.

Exoskelet v továrně Ford

V době Industry 4.0 stále více úkonů ve výrobních závodech provádějí stroje. Existují však ještě činnosti, jejichž plná automatizace je nemožná nebo nerentabilní, a proto musí být prováděny člověkem. Řešení zavedené Fordem je produktem firmy Ekso Bionics.

Exoskelety mají chránit zaměstnance před přetížením, zraněním a nehodami. Umožňuje zvednout předměty těžší přibližně o 12 kg, ale jeho hlavní funkcí je zvýšit výdrž zaměstnance při práci s rukama nad hlavou. Skelet také podporuje správné držení těla, což má příznivý účinek na záda a páteř.

Podle společnosti Ford, zaměstnanci montážních linek zvednou své paže během práce zhruba miliónkrát za rok – což způsobuje značné riziko přetížení a zranění horní části těla.

Ford nejprve testoval řešení Ekso Bionics ve dvou továrnách. Testy přinesly uspokojivé výsledky, a proto bylo rozhodnuto vybavit exoskelety další továrny v sedmi zemích. Dělníci, kteří exoskelet testovali, toto řešení oceňují. Podle jejich názoru jsou po ukončení osmihodinové směny méně unaveni a netrpí pro ně typickou bolestí rukou a zad.

Hlavním úkolem exoskeletu je podpoření nebo zvětšení síly, vytrvalosti a mobility při průmyslovém, vojenském a lékařském využití. Tyto moderní technologie mají mnoho zastánců, kteří v nich vidí budoucnost, ale také odpůrců, kteří tvrdí, že vede k dehumanizaci zaměstnanců a k jejich většímu zneužívání zaměstnavateli.

A jak to vidíte vy? Způsobí exoskelety revoluci v automobilové branži nebo zůstanou pouhou technickou zajímavostí?

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!