Co pumpa, to jiná pistole – sjednoťme koncovky pro tankování LPG

18. února 2020, 15:24

V současné době existuje v EU několik druhů zcela odlišných plnících pistolí pro tankování LPG. V České republice se používá koncovka „italského typu“, která je namontována při instalaci zařízení do vozidla. Pokud však cestujete do jiné země, pravděpodobně narazíte na jiné hrdlo tankovací pistole a nebude výjimkou, že při jedné cestě po Evropě budete potřebovat několik redukcí i v rámci průjezdu jednou zemí.

koncovky pro tankování LPG

Europoslanec Tomáš Zdechovský proto vyzval Komisi ke sjednocení těchto koncovek.

„S nadsázkou se dá říct, že nyní v rámci EU platí pravidlo, co LPG pumpa, to jiná tankovací pistole. Poslal jsem proto podnět ke Komisi, aby se problematikou zabývala,“ sděluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který by si přál sjednocení koncovek pistolí podobně, jako vzniká legislativa za jednotné nabíječky.

„Pokud má mít EU smysl, měla by zjednodušovat život občanům. Toto je jeden z dalších kroků, jímž nikoho neomezíme a jen mnoha řidičům ušetříme nervy s hledáním správné redukce,“ komentuje situaci Zdechovský.

LPG má potenciál již dnes výrazně omezovat emise z dopravy do doby, než se prosadí bezemisní pohony. V EU je minimálně 8 milionů automobilů na LPG pohon a po celé EU lze najít více než 31.000 tankovacích stanic. Ke konci září 2019 bylo v ČR 955 čerpacích stanic LPG.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!