Renault prodává Ruské federaci své aktivity v Rusku

23. května 2022, 12:31

Francouzská společnost Renault se zbavuje ruské části svého podnikání. Oficiálním důvodem prodeje majetku a akcií jsou potíže způsobené hospodářskými sankcemi uvalenými na Rusko. Někteří komentátoři se domnívají, že převzetí podniku státem je v podstatě znárodněním.

Od problémů se sankcemi k prodeji podniku

Před válkou bylo Rusko pro Renault druhým největším trhem na světě. Její automobily značek Renault, Nissan a Lada (Francouzi měli 68% podíl ve společnosti Lada Auto Holding) se zde prodávaly velmi dobře, mezi deseti nejoblíbenějšími modely jich bylo 9. Celkově měl Renault na ruském trhu, kde ročně opustí showroomy více než jeden a půl milionu vozů, až 40% tržní podíl. Jen pro doplnění, Renault v Rusku zaměstnával přibližně 45.000 lidí.

Po ruské agresi proti Ukrajině byl Renault jediným velkým evropským výrobcem automobilů, který odolal rozhodnutí zastavit výrobu v Rusku a dodávky vozidel na tento trh. Společnost nejprve pozastavila výrobu v závodě, kde se vyráběly modely Arkana, Captur, Duster a Terrano, poté se rozhodla ji obnovit, ale pod tlakem médií ji opět ukončila. Poté začala jednání o prodeji podniku. Jediným možným kupcem se ze zřejmých důvodů stala moskevská vláda.

Ruská dceřiná společnost Renaultu prodána státu

Skupina Renault oznámila, že prodala 100 % svých akcií společnosti Renault Russia moskevským úřadům. Francouzská společnost rovněž prodala všechny své stávající akcie (67,69 %) ve společnosti AvtovaZ. V tomto případě je kupujícím státní Ústřední výzkumný a vývojový ústav vozidel a motorů. Sporná je především symbolická částka transakce, která má podle médií činit 1 rubl. Dohoda však zahrnuje možnost, že se Renault vrátí k podnikání v Rusku, a dává mu smluvní lhůtu šesti let na odkup aktiv.

Moskvič nahradí Renault?

Zdá se, že francouzský koncern na celé operaci ztratí až 8 % svého ročního světového obratu (podle výpočtů CitiBank). Ruský stát, na který byly uvaleny sankce, však získá. Noví majitelé již oznámili návrat k výrobě v továrnách Renaultu a rusifikaci modelů automobilů, které se tam dříve vyráběly, aby co nejvíce komponentů pocházelo od místních dodavatelů. Rusko mezitím také ustoupilo od dodržování evropských norem v oblasti emisí a bezpečnosti jízdy. Je tedy možné, že se vrátí mimo jiné starší generace motorů jednoduché konstrukce. Automobily vyráběné v bývalé továrně Renaultu nedaleko Moskvy budou uvedeny na trh pod obnovenou značkou Moskvič.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!