Proč se oleje pro hybridní vozidla liší od standardních olejů?

4. září 2023, 15:00

Výrobci hybridních automobilů a olejů pro ně určených věnují zvláštní pozornost typu oleje používaného v motorech automobilů s tímto typem pohonu. Co ovlivňuje požadavky na oleje určené pro hybridní automobily?

Funkční vlastnosti hybridního vozu

Od roku 2035 má být v Evropě zakázán prodej nových automobilů se spalovacím motorem. Místo nich se budou pravděpodobně nabízet pouze elektromobily. Prozatímním řešením jsou hybridy, které dnes nabízejí různé možnosti, pokud jde o nabíjení elektrického systému. Tato řešení vyžadují jiný přístup k mazání, než je tomu u spalovacích motorů, což je to dáno především kratšími provozními cykly spalovací jednotky a fungováním systému start/stop.

Optimální mazání celého systému proto musí být zajištěno při mnohem nižších provozních teplotách a v kratším čase. Oleje určené pro hybridní vozidla musí splňoval řadu protichůdných požadavků:

  • provoz v širokém rozsahu teplot
  • nízký odpor při proudění
  • zajištění vysoké čistoty motoru
  • vysoká tepelná odolnost

Výzvy, kterým čelí motorový olej v hybridním automobilu

Spalovací motor je nejvíce mechanicky a tepelně namáhán při startování. Provoz systému start-stop tyto problémy ještě umocňuje. V hybridních automobilech se systém zapíná s různou frekvencí v závislosti na jízdním režimu, např. ve městě je většina trasy absolvována v elektrickém režimu. Během této doby spalovací motor nespotřebovává prakticky žádné palivo, ale musí být připraven kdykoli se vrátit do vysokých otáček. Běžný olej, dokonce ani syntetický, by vzhledem ke svým viskozitním vlastnostem nezajistil dostatečně rychlé mazání, a proto by se v takových vozidlech měl používat motorový olej s nižší viskozitou. Vzhledem k většímu počtu zastavení a rozjezdů způsobených přenosem výkonu mezi elektromotorem a spalovacím motorem musí motorový olej poskytovat větší ochranu proti opotřebení. Proto je velmi důležité při výměně motorového oleje používat produkty ověřených výrobců splňující přesně všechny specifikace.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!