Startuje anketa Auto roku 2024 v České republice. O titul se bude ucházet 21 automobilů

22. listopadu 2023, 22:48

Jubilejní 30. ročník ankety Auto roku v České republice byl zahájen zveřejněním seznamu nominovaných vozů, které se budou ucházet o přízeň odborné poroty. Na slavnostním vyhlášení 6. února 2024 bude ocenění předávat ministr dopravy Martin Kupka.

Začíná dva měsíce dlouhá cesta hledání nástupce loňského přesvědčivého vítěze ankety – Hondy Civic e:HEV. O novém držiteli ocenění Auto roku 2024 v České republice rozhodne  odborná porota čítající 20 členů a zastupující téměř dvě desítky různých médií, zkušení novináři reprezentující široké spektrum čtenářů a diváků. Mezi porotci jsou i dvě ženy, zástupce média specializovaného na elektromobilitu a vůbec poprvé se mezi porotci objevuje i reprezentant tzv. youtuberů a influencerů. Způsob volby vychází ze zkušeností evropské ankety Auto roku COTY, tento model byl uplatněn již v loňském ročníku.

Už 28. listopadu se odborná porota seznámí se všemi 21 nominovanými vozy v rámci jízd prvního kola ankety. Na základě hlasování budou 5. prosince vyhlášeny vozy, které se umístily na prvních pěti místech s nejvyšším počtem hlasů, a postoupí tak do finále. Hned po novém roce budou mít porotci znovu možnost vyzkoušet vybrané finalisty a následně hlasovat o celkovém vítězi. Držitel titulu Auto roku 2024 v České republice bude oznámen na slavnostním vyhlášení 6. února, kde cenu vítězům předá stejně jako loni ministr dopravy Martin Kupka.

Do letošního ročníku ankety je nominováno celkem 21 vozů 17 různých značek, přičemž silné zastoupení mají elektrifikované a bateriové elektrické vozy.

Nominované vozy

Alfa Romeo Tonale Q4 PHEV, Audi Q8 e-tron, BMW řady 5, Citroen C4 X, Ford Bronco, Honda CR-V, Hyundai Ioniq6, Hyundai Kona Electric, Jeep Avenger, Kia EV9, Lexus LM, Lexus RX, Lexus RZ, Mercedes-Benz třídy E, MG4 Electric, Mitsubishi ASX, Opel Astra ST GSE, Porsche Cayenne, Renault Espace, Subaru Crosstrek, Toyota Prius PHEV

Odborná porota

Běhal Ondřej (Autosalon.tv), Borský Michal (CNN Prima News), Busta Michal (Business Car), Dittrich Lukáš (Autoforum), Kvášová Sabina (Žena v autě), Hanke Petr (Automobil Revue), Hyan Tomáš (TH Auto), Káňa Leoš (Svět motorů), Kolman Stanislav (Garáž.cz), Lažanský Milan (Novinky.cz), Majurník Jan (Garáž.cz), Mička Jan (Autorevue.cz), Müller Martin (MM Automotive), Pecák Radek (Deník.cz), Rejlek Jakub (Faster), Rybecký Vladimír (Autoweek), Holeček Petr (Metro/idnes.cz), Šidlák Martin (Flotila), Srpová Eva (Hospodářské noviny), Tomíšek Marek (fdrive.cz)

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!