Technologie Ford BlueCruise pro řízení bez nutnosti držení volantu je schválena pro používání na evropských dálnicích

21. srpna 2024, 12:15

Po schválení Evropskou komisí lze nyní technologii FordBlue Cruise používat a využívat v celkem 15 evropských zemích. Tím se odemyká přístup k více než 133.000 kilometrům dálnic po celé Evropě, tzv. Blue Zones, a zákazníci tak mohou vyrazit na cestu napříč několika zeměmi. Zákazník může například využít BlueCruise v šesti zemích při cestě ze Švédska až do Itálie, urazit téměř 3.000 kilometrů a strávit více než 25 hodin řízením bez nutnosti použití rukou.

Technologie Ford BlueCruise

Pokročilý asistenční systém úrovně 2 “hands-off, eyes-on” je nyní také nejrozšířenějším systémem svého druhu v Evropě – BlueCruise je k dispozici a schválen pro zákazníky, kteří si jej mohou zakoupit ve všech nových vozech Mustang Mach-E prodávaných v celkem 20 zemích světa. Současní majitelé vozů Mustang Mach-E staršího modelového roku ve vybraných zemích budou mít navíc v budoucnu nárok na aktualizaci softwaru, která systém BlueCruise aktivuje.

V roce 2023 získal systém BlueCruise jako první svého druhu schválení, když byl uveden na trh ve Velké Británii, a stal se tak prvním pokročilým asistenčním systémem řidiče, který v Evropě poskytuje skutečné řízení bez použití rukou při dálničních rychlostech.

“Věříme, že BlueCruise dokáže usnadnit a zpříjemnit jízdu po dálnici, ať už se nacházíte v provozu se zastávkami nebo při dlouhých cestách, a díky tomuto nedávnému rozhodnutí nám umožní nabídnout přístup k systému BlueCruise ještě většímu počtu zákazníků v celé Evropě,” řekl Ashley Lambrix, generální manažer systému BlueCruise ve společnosti Ford Motor Company. “Rozšíření dostupnosti Blue Zones za hranice Velké Británie, Německa a Španělska je pro nás také velkým milníkem, který zákazníkům umožní využívat BlueCruise na cestách po více zemích.”

Když je systém BlueCruise aktivován, ovládá řízení, akceleraci, brzdění, umístění v jízdním pruhu a bezpečnou vzdálenost od vozidla jedoucího vpředu na základě sledování dopravního značení, rychlostního značení a měnících se dopravních podmínek, a to od dálničních rychlostí až po úplné zastavení v dopravní zácpě. Řidiči používající systém BlueCruise v Blue Zones mohou řídit s rukama mimo volant, pokud nadále věnují pozornost situaci na silnici před sebou.

Aby řidiči sledovali vozovku i v době, kdy mají ruce mimo volant, kontroluje kamera umístěná pod přístrojovým štítem pohled řidiče a polohu jeho hlavy, a to i když má na očích sluneční brýle.

Zákazníci mohou využít 90denní bezplatnou zkušební dobu a vyzkoušet si, jak jim BlueCruise může zpříjemnit dlouhé jízdy nebo jízdu v kolonách a snižovat úroveň stresu za volantem. Po bezplatné zkušební době si zákazníci mohou aktivovat roční nebo měsíční předplatné, které mohou kdykoli zrušit nebo obnovit. Tento model měsíčního předplatného umožňuje snadnou aktivaci systému BlueCruise v době, která vyhovuje jejich cestovním plánům.

Po celém světě jezdí více než 420.000 vozidel Ford a Lincoln vybavených systémem BlueCruise. Celosvětově bylo pomocí systému BlueCruise ujeto více než 342 milionů kilometrů, což představuje více než 3,1 milionu hodin jízdy (hodnoty jsou přesné k červenci 2024).

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!