Nová nanotechnologie s možností regulace odstínu barvy – Chameleon 12

8. dubna 2019, 15:35

Nanotechnologie hýbou v dnešní době mnohými odbory a nabízejí nejrozmanitější možnosti k využití. V oblasti povrchové úpravy je bylo možno používat jen v oblasti ochrany a ošetření laku před nečistotami nebo v oblasti keramických laků, které chrání povrch před poškrábáním, nebo se dokonce vyznačují „reflow efektem“ pro opětovné uzavření struktury povrchu po poškrábání.

Chameleon 12 od Servindu

Další rozšíření nanotechnologie v oblasti lakování objevil speciální projektový tým vybraných techniků a produktových manažerů společnosti Servind ve spolupráci se specialisty ČVUT v Praze, který připravuje všechny podklady pro podání celosvětového patentu.

Jednoduše řečeno, tým technických spolupracovníků a vědeckých kapacit objevil novou metodu, kdy speciální nanotechnologie se zakomponovanými molekulami kovu mohou být v laboratorních podmínkách nanesené na metalické nebo perleťové pigmenty či jiné efektové částice, které jsou dnes již standardně používané na tvorbu efektních laků.

Díky elektrickému impulzu může být změněna struktura speciálních nanočástic na pigmentech a efektových částicích a tím dosažená změna výsledné barvy, vnímané lidským okem. V tuto chvíli se tým spolupracovníků Servind zastavil na možnosti vygenerování báze až s 12 barevnými odstíny – od populární bílé, přes odstíny modré, žluté, zelené, červené, šedé až po černou.

Zákazník tak po usednutí do svého vozu bude v blízké budoucnosti moci prostřednictvím svého palubního infotainmentu zvolit před jízdou či dokonce během jízdy barvu vozidla, která nejlépe vystihuje jeho aktuální náladu.

Podrobné informace k bázi Chameleon12 a její zavedení do sériové produkce budou poskytnuty hned po uzavření patentového řízení.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!