Axalta zveřejňuje zprávu o celosvětové oblíbenosti barev automobilů

30. ledna 2023, 15:02

Letošní zpráva ukazuje, že neutrální barvy jsou stále velmi oblíbené. Společnost Axalta Coating Systems zveřejnila svou 70. výroční zprávu o celosvětové oblibě barev. Ukazuje, že v roce 2022 stále převládala bílá, černá a šedá barva.

Zpráva byla poprvé zveřejněna v roce 1953 a je nejdéle vydávanou publikací o barevných trendech.

„Dnešní barvy automobilů jsou živější než kdykoli předtím. Ve srovnání s bílými laky z 50. let jsou dnešní laky světlejší, a navíc září speciálními efekty. Celkem 82 % automobilů na silnicích má dnes karoserii v jedné ze čtyř barev: bílé, černé, šedé nebo stříbrné,“ říká Robert Schnell, viceprezident společnosti Axalta pro globální prodej a produktový management.

V celosvětovém měřítku nadále vede bílá barva (34 % vozů), z toho perleťová bílá tvoří 14 % a jednolitý bílý lak 20 %. Černá karoserie (21 % vozů) se také leskne díky speciálním částicím v laku. V TOP 3 je také šedá (19 %) a je rovněž k dispozici v různých odstínech a speciálních povrchových úpravách. Různé varianty modré (8 %), červené (5 %) a zelené (1 %) navíc vynikají svou intenzitou, leskem a celkovými efekty.

Zpráva o oblíbenosti barev je k dispozici online na adrese refinish.axalta.eu/color-popularity-report spolu se zprávou o trendech barev. Zprávy vytvořené odborníky společnosti Axalta analyzují historii a budoucnost barev v automobilovém průmyslu. Obě publikace poskytují výrobcům originálního vybavení zasvěcené závěry a informace, které jim umožňují činit informovaná rozhodnutí o barvách karoserie.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!