Co znamená konec spalovacích motorů v EU pro automobilový průmysl?

4. srpna 2022, 15:53

Je to téměř hotová věc: od roku 2035 nebudou v EU schválena žádná vozidla se spalovacím motorem. Tím je automobilový průmysl postaven před bezprecedentní restrukturalizaci svých výrobních zařízení. Přitom mohou vyřazená zařízení dosáhnout na trhu s použitými stroji vysokých cen, aby tak bylo možné financovat část nezbytných investic.

Automobil je dočasný fenomén,“ řekl prý německý císař Vilém II., s tím měl ovšem pravdu: léta automobilů se spalovacím motorem, jak je známe, jsou sečtena. Od roku 2035 nebudou v EU registrována žádná vozidla s konvenčním pohonem.

Ambiciózní klimatické cíle

EU se ujímá průkopnické role a chce do roku 2050 dosáhnout klimatické neutrality. Čtvrtina celoevropských emisí CO2 pochází z dopravy. V roce 2019 bylo na silnicích v EU vypuštěno téměř 800 milionů tun CO2. Největší podíl na emisích měly osobní automobily a motocykly, a to 62 %.

V rámci Zelené dohody se EU letos v červnu rozhodla zakázat od roku 2035 spalovací motory. Souhlasila s tím i ministerstva životního prostředí zemí EU. Nyní musejí členské země EU a Evropský parlament najít společný kompromis. Snahou ovšem je úplná elektrifikace vozidel.

Dalekosáhlé důsledky pro výrobu

V případě výroby automobilů to znamená, že některé součásti vozidla musí být vyřazeny, upraveny nebo nově přidány do portfolia dodavatelů. Místo spalovacího motoru je pak potřeba elektromotor. Místo přívodu paliva se instalují baterie nebo palivové články. Výfukový systém a alternátor odpadají a převodovka se musí upravit. Kromě toho je zapotřebí výkonová elektronika, která se doposud do běžných automobilů neinstalovala. A nemění se jen systémy, kterých se to přímo týká, ale celá architektura vozidla, protože elektromotory vyžadují méně místa.

Finanční výzvy

Narušené dodavatelské řetězce a pandemie koronaviru nezpůsobily ztráty jen automobilovému průmyslu. Plánovaná změna pohonu ze spalovacího na elektrický bude finančně náročná. Podle odhadů VDA bude třeba do roku 2030 investovat do restrukturalizace výroby automobilů více než 100 miliard eur. Jak to ale financovat?

Provedení změny s použitými stroji

Jednou z možností pro automobilové společnosti je uplatnit reálný kapitál, který již nepotřebují, na trhu s použitými stroji. Ten těží z napjaté situace ve strojírenství a výrobě strojů, které jsou rovněž postiženy současnými problémy s dodávkami, rostoucími náklady a nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Výrobní systémy lze pořídit na trhu s použitými stroji v krátkém čase a s nižšími náklady. Pro společnosti, které se chtějí zbavit svého použitého vybavení, je to tedy slibná doba.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

René Stodůlka, 9. srpna 2022, 12:08 1 0

Ježiš to je ale blábol. To Vám posílá Timmermans? V tuto chvíli je absolutně jisté, že to prostě není realizovatelné, pouze z toho bude pro EU, EP a EK velká ostuda. Vlhké sny. Tlačeny silou stovek miliard Euro, které by se daly využít mnohoem lépe, než je házet do nchřtánu zelených šíleností.

Odpověď