3 řešení společnosti Continental, jak se vypořádat s defektem

23. července 2018, 17:30

Continental představuje tři technologie, které umožňují u vybraných vozů využít k balení věcí na dovolenou i prostor pro rezervu. Tím se zvýší objem zavazadlového prostoru až o 80 litrů.

Podle aktuálního znění vyhlášky 341/2014 Sb. už nemusí být většina moderních automobilů vybavena zvedákem, klíčem na matice a náhradním kolem, namísto toho stačí pláště se speciální konstrukcí umožňující nouzové dojetí po defektu, nebo sada na opravu pneumatik. To splňují jak pneumatiky s technologiemi ContiSeal a SSR RunFlat, tak i set ContiMobilityKit. Pro všechna tato řešení je povinné nebo doporučené mít ve voze systém sledování tlaku v pneumatikách.

Pneu Continental s technologií ContiSeal

ContiSeal
Technologie ContiSeal dokáže eliminovat asi 80 % všech poškození běhounu do průměru až 5 mm. Vnitřní lepivá viskózní těsnící vrstva veškeré drobné defekty okamžitě sama zacelí, není nutné zastavovat vozidlo a řešit opravu. Jízda navíc může pokračovat bez omezení, neboť funkce pláště zůstává zachována, stejně jako u pneumatik bez poškození.

„Řidiči tak většinou ani nepostřehnou, že došlo k defektu. Při použití tohoto typu pneumatik je vhodná pravidelná kontrola jejich stavu. Tlak je hlídán automaticky systémem sledování tlaku v pneumatikách, bez něj ‚ContiSealy‘ používat nedoporučujeme. Výhodou také je, že montáž plášťů s technologií ContiSeal je stejná jako u běžných pneumatik. Mají totožnou konstrukci, liší se pouze mírně vyšší hmotností,“ říká Aleš Langer z oddělení Zákaznického servisu Continental Barum s.r.o.

Pláště s technologií ContiSeal hojně využívá koncern Volkswagen, ale jsou kompatibilní i se všemi běžně dostupnými ráfky. Důležité je rovněž mít na paměti, že na poškozených pneumatikách ContiSeal nelze jezdit do nekonečna, i ony musí být v případě defektu opraveny v pneuservisu.

Continental SSR RunFlat

Continental SSR RunFlat
Díky zesíleným bočnicím pneumatik s technologií SSR RunFlat nedojde po defektu k deformaci pláště mezi silnicí a ráfkem, a nehrozí tak nebezpečné svléknutí pláště, poškození ráfku či celé nápravy. Dojezd nenahuštěné pneumatiky se zesílenými bočnicemi je minimálně 80 km, a to rychlostí maximálně 80 km/h.

„Pokud dojde k propíchnutí pláště, mohou řidiči na pneumatikách s technologií SSR RunFlat bezpečně dojet do servisu, kde jim poškozený plášť vymění za nový,“ říká Aleš Langer. Pro použití takovýchto pneumatik je nutné mít v autě nainstalovaný systém sledování tlaku v pláštích, nejlépe v kombinaci s elektronickou stabilizací (ESC).

Uniroyal RainSport 3Novinkou pro letní sezonu 2018 je zavedení technologie SSR RunFlat i do nabídky dalších značek koncernu Continental – konkrétně se jedná o Uniroyal a jeho pneumatiku RainSport 3. Vůbec poprvé se tak v rámci koncernu Continental zesílené bočnice objevují na jiných než prémiových pláštích. Pro tuto sezonu budou „runflaty“ Uniroyal k dostání v osmi velikostech a se zdokonalenou technologií Shark Skin.

ContiMobilityKit
Pro řidiče, kteří nechtějí vozit v autě rezervní kolo, ale ani kupovat novou sadu pneumatik, je ideální alternativou set na opravu plášťů ContiMobilityKit. V balení se nachází kompresor napájený z 12V zásuvky, láhev se speciální těsnící kapalinou, rukavice a návod. Po aplikaci těsnícího prostředku se s opravenou pneumatikou dá urazit až 200 km maximální rychlostí 80 km/h.

Set na opravu plášťů ContiMobilityKit

„ContiMobilityKit je vyvinut tak, aby si každý řidič bez větších technických znalostí mohl snadno opravit poškozenou pneumatiku a dojet do servisu. Kompresor, jenž je součástí balíčku, navíc lze použít pro pravidelnou kontrolu tlaku pneumatik,“ říká Langer. Sada na opravu plášťů je rovněž plnohodnotnou náhradou rezervy.

O možnosti vyjmutí rezervy je vhodné se informovat u výrobce automobilu. Bez problémů lze náhradní kolo nechat v garáži a nahradit ho lepicí sadou např. u všech v současné době prodávaných vozů značky Škoda.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!