Pneumatiky budoucnosti budou inteligentní

13. února 2019, 9:35

Automobily využívají technologie, jejichž inteligence nepřetržitě narůstá. Umělá inteligence je schopná reagovat rychleji než člověk, a proto by se měla v budoucnu zavádět také u pneumatik. Spotřebitelé mají zájem především o pneumatiky, které se díky technologii senzorů umí přizpůsobit různým povětrnostním podmínkám.

Z průzkumu společnosti Nokian Tyres vyplývá, že 34 % evropských řidičů očekává, že pneumatiky na jejich vozidlech budou v budoucnosti například automaticky reagovat na počasí.

Očekávání evropských řidičů ohledně pneumatik

Internet věcí rychle proniká do většiny spotřebních produktů. V praxi to znamená, že produkty jsou vybavené senzory, které umí měřit a identifikovat změny v prostředí a reagovat na ně. Chytrá pneumatika umí monitorovat sebe i své okolí rychleji a rozmanitějšími způsoby než řidič.

„Senzory v pneumatikách mohou měřit hloubku a opotřebení běhounu a upozornit řidiče, když jsou potřeba nové pneumatiky, nebo mu mohou dát pokyn, aby vyměnil pneumatiky z přední nápravy na zadní a naopak, protože rotace pneumatik zajistí rovnoměrné opotřebení a optimalizuje tak jejich provozní životnost,“ říká Teemu Soini, který je odpovědný za nové technologie v Nokian Tyres.

Inteligentní řešení na obzoru

V první vlně inteligentních technologií budou senzory v pneumatice měřit různé proměnné a předávat řidiči informace buď přímo prostřednictvím palubních systémů vozidla, nebo na mobilní zařízení řidiče. Nicméně skutečná inteligentní pneumatika je taková pneumatika, která umí automaticky reagovat na informaci ze senzoru – bez jakéhokoliv přičinění řidiče.

„Takové pneumatiky se budou automaticky přizpůsobovat počasí a jízdním podmínkám například tak, že změní dezén. V mokrém počasí se například zvětší drážky, které shromažďují vodu, a sníží tak riziko vzniku aquaplaningu.“ 

Průmysl pneumatik již učinil první kroky směrem k chytrým pneumatikám a senzory se již běžně používají pro měření tlaku vzduchu v pneumatikách. Nicméně skutečně inteligentní pneumatiky zatím ještě nejsou realitou.

Aby se tyto vize staly skutečností, musí se vyřešit řadu věcí, jako například jak zaručit odolnost a bezpečnost senzorů, které jsou vystavovány neustálému tlaku, nebo jak učinit inteligentní technologie přirozenou součástí masivního výrobního procesu pneumatik.

Důležitým aspektem je také bezpečnost – již dnes se vyrábějí pneumatiky s maximálním zabezpečením, i zde je však prostor pro zlepšení.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!