Pneumatika budoucnosti by měla především šetřit palivo

13. března 2020, 10:34

Technologické trendy, například elektrické koloběžky, sociální fenomény, jako aktuální „flight shame“ (omezování letecké dopravy), dlouhodobá témata, jako jsou alternativní pohonné systémy a automatizovaná nebo autonomní jízda automobilu – to vše dokresluje neustálý vývoj mobility.

Continental Taraxa Gum

Tyto trendy přivedly technologickou společnost Continental a institut pro výzkum trhu Forsa ke společnému průzkumu: co řidiči očekávají, kromě maximální bezpečnosti, od automobilové pneumatiky budoucnosti. Reprezentativního průzkumu se v listopadu 2019 zúčastnilo více než 1.000 řidičů. Výsledek? Pro více než 40 procent respondentů byl nejdůležitější aspekt, u pneumatik v budoucnosti, aby zabezpečovaly ještě větší úsporu paliva. Druhé místo obsadila odolnost vůči defektu.

Jak prozradil výzkum, odpovědi se liší mezi jednotlivými věkovými skupinami: pro řidiče ve věku 18 – 29 let byla například odolnost pneumatik vůči propíchnutí nejdůležitějším faktorem. Přání energeticky efektivnější pneumatiky bylo nejsilnější pro respondenty ve věku 45 – 59 let, zatímco trvalá udržitelnost materiálů a výroby byla nejvyšší prioritou pro osoby ve věku 30 – 44 let.

Důležitý aspekt cena/výkon

Anketa také kladla otázky ohledně cen pneumatik v budoucnosti, výsledek nebyl překvapivý: 92 procent respondentů vyhodnotilo poměr cena/výkon jako důležitý. Zároveň se 75 procent řidičů vyjádřilo, že nižší valivý odpor a související pokles ve spotřebě paliva je pro ně důležitý. Pneumatika, optimalizovaná z hlediska valivého odporu a dojezdu, má samozřejmě pozitivní vliv i na celkové provozní náklady vozidla.

„Spotřebitelé, kteří mají konkrétní a specifické požadavky, by měli vždy věnovat pozornost evropským štítkům na pneumatikách,“ vysvětluje Andreas Schlenke, inženýr z oddělení vývoje pneumatik společnosti Continental. „Hodnocení A pro valivý odpor vám napoví, že pneumatika využívá valivou energii velmi efektivním způsobem. Pokud má hodnocení A také pro mokré brzdění, víte, že si kupujete velmi bezpečnou pneumatiku. Společenská diskuze o mobilitě budoucnosti bude mít určitě vliv i na budoucnost automobilových pneumatik.“ 

Continental už má našlápnuto do budoucnosti

„Naše produkty budou mít stále větší význam v oblasti bezpečnosti i zvyšování energetické efektivnosti, odolnosti vůči defektu a trvalé udržitelnosti. Stojí však za zmínku, že již dnes jsou v naší nabídce produkty, které splňují tyto požadavky na pneumatiky budoucnosti. Například naše aktuální pneumatika EcoContact má o 20 procent nižší valivý odpor než její předchůdkyně a navíc ještě o 12 procent delší životnost. Další nová technologie Taraxagum z naší dílny ukázala, že pampeliškový kaučuk představuje alternativu ke kaučuku pocházejícímu z tropů.

 Pro elektromobily jsme vyvinuli speciální technologie, které zabezpečují velmi nízký valivý odpor pneumatik a současně nabízejí vysoký výkon z hlediska kritérií souvisejících s bezpečností. Naše technologie ContiSeal zvyšuje odolnost vůči propíchnutí a úniku tlaku okamžitým utěsněním běhounu. Věřím, že se brzy dočkáme i pneumatik, které samy dokážou říci, kdy jsou opotřebované. V budoucnosti budou pravděpodobně také monitorovat svůj tlak a upravovat ho bez potřeby přerušení jízdy,“ dodává Schlenke.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!