Nokian Tyres: rostoucí segment elektrických vozidel si zaslouží prémiové pneumatiky, které splní jejich náročné požadavky

26. srpna 2021, 17:01

Skandinávský výrobce pneumatik Nokian Tyres usilovně pracuje na vývoji prémiových pneumatik pro elektrická vozidla, která uspokojí specifické potřeby tohoto segmentu. Elektromobily (EV) mají obvykle vysoký výkon a kvůli těžkým bateriím váží více než automobily se spalovacími motory (ICE). Těžší vozy potřebují delší vzdálenost, aby zastavily, a je u nich kladen větší důraz na bezpečnost.

Během posledního desetiletí se elektrická a hybridní vozidla přesunula z okrajové části mezinárodního automobilového průmyslu do jednoho z nejrychleji rostoucích segmentů. Podle International Energy Agency (IEA – Mezinárodní agentura pro energii) se ke konci roku 2020 celosvětový podíl elektromobilů zvýšil na 2 % z celkového automobilového trhu. Může se zdát, že to není mnoho, ale před deseti lety se celosvětově jejich podíl blížil nule.

Pouze několik trhů, jako evropský, americký a japonský, vykazovalo sotva znatelný podíl. Rozdíly v prodeji elektrických vozidel v rámci EU mají jasnou návaznost na životní úroveň dané země. Podle nových statistik European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA – Evropská asociace výrobců automobilů) se podíl bateriových elektromobilů na trhu více než zdvojnásobil – z 3,5 % ve druhém čtvrtletí roku 2020 se v tomto roce zvýšil na 7,5 %, zatímco plug-in hybridní vozy tvořily 8,4 % všech nových prodaných aut.

Tyto údaje dokazují stále narůstající pronikání elektrických a hybridních vozidel na trh. Spolu s tím, jak se technologie vyvíjí a elektrické automobily jsou stále častější, se mění i typ údržby vozidel. Zatímco u vozidel se spalovacími motory představuje nejčastější údržbu výměna oleje a částí brzdového systému, u elektrických vozidel jsou dvěma klíčovými faktory údržby pneumatiky a okna.

Prémiové EV pneumatiky testované v terénu

Sportovní užitková vozidla (SUV) jsou těžká, protože jsou vysoká, kdežto elektrická vozidla jsou těžší než standardní modely kvůli velké hmotnosti baterie. Velké a těžké automobily kladou větší nároky na pneumatiky, které je třeba při vývoji produktů zohlednit.

I když má elektrické nebo hybridní vozidlo stejnou velikost jako tradiční automobil se spalovacím motorem, obvykle se u něj používají pneumatiky s větším rozměrem. Takové pneumatiky musí být důkladně testovány, protože hmotnost baterie je při zatáčení a akceleraci více zatěžuje a točivý moment z elektrického motoru je na kola na hnací nápravě přenášen rychleji než u vozidel se spalovacím motorem.

Existuje obecně rozšířená mylná představa, že pneumatiky na elektromobilech se rychleji opotřebovávají. Testy Nokian Tyres provedené v reálných podmínkách užití však prokázaly, že rychlejšího opotřebení není třeba se obávat. Přestože mají elektrická vozidla vysoký výkon a točivý moment, z tohoto hlediska nekladou na pneumatiky žádné zvláštní nároky. Ve skutečnosti je opak pravdou.

„Pneumatiky na moderním elektrickém vozidle se opotřebovávají mnohem pomaleji než na autě s tradičním spalovacím motorem. Důvodem je dobrá kontrola záběru. Asistenční systémy omezují prokluz díky rychlému nastavení výkonu elektromotoru. Tento systém je mnohem rychlejší než u aut se spalovacím motorem, který je založený na brzdění a omezení otáček motoru. Rychlost opotřebení pneumatik stále nejvíce ovlivňuje jízdní styl, takže životnost pneumatik určuje především sám řidič,“ říká Martin Dražík, produktový manažer pro Evropu ve společnosti Nokian Tyres.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!